Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Július 19. 06:47, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Erdőgazdálkodók figyelmébe: szigorú határidők

Erdőgazdálkodók figyelmébe: szigorú határidők

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja az érintett erdőgazdálkodók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek a Nemzeti Vidékfejlesztés Terv (NVT) keretében finanszírozott erdőtelepítések befejezésére előírt határidők betartására. A támogatási rendelet a hatályos erdőtörvénytől eltérő – állománytípus csoporttól függő – határidőket állapít meg. Amennyiben ezt a gazdálkodó nem tudja teljesíteni, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elrendeli az addig felvett támogatási összegek visszafizetését.

2004-ben az NVT programban – egyetlen erdészeti vonatkozású jogcímként – hirdették meg a „Mezőgazdasági területek erdősítése” támogatási jogcímet, amely lehetőséget biztosított a mezőgazdasági művelésre kevésbé alkalmas, de még a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerben (MePAR) területalapú támogatási jogosultsággal rendelkező területek beerdősítésére, így a mezőgazdasági szerkezet-átalakítás elősegítésére, az erdőterület növelésére.

A súlyos szankciók elkerüléséhez – a tölgy és bükk célállományok kivételével – az érintett erdőrészletek telepítését a 6. évben, a tölgy és bükk főfafajú telepítéseket pedig a 10. évben be kell fejezni. Az egyéb kemény lombos támogatási kategóriába tartozó, főként csert tartalmazó célállományoknál a 6. évre történő befejezhetőség a tapasztalatok szerint fokozott problémát jelent. A tölgy és bükk támogatási csoportnál a befejezési kényszer csúcspontja 2017-ben várható, míg a további támogatási csoportok esetében 2012 és 2013 kritikus év lesz.

A NÉBIH felhívja az érintett erdőgazdálkodók figyelmét, hogy a támogatási rendelet módosítására nincs lehetőség. A befejezési határidők teljesítése alól kizárólag a vis maior eseménnyel érintett erdőrészletek kaphatnak átmeneti haladékot, amelynek elengedhetetlen feltétele, hogy az ügyfél az MVH egységes kérelem felületén, elektronikusan nyújtsa be vis maior kérelmét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.