Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Május 24. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Először róttak ki börtönbüntetést Angliában házasságra kényszerítés miatt

Először róttak ki börtönbüntetést Angliában házasságra kényszerítés miatt

Első ízben róttak ki börtönbüntetést Angliában a kényszerházasságokat tiltó törvény alapján.

A közép-angliai Birmingham koronabírósága szerdán négy és fél év szabadságvesztésre ítélt egy nőt, aki saját lányát kényszerítette házasságra egy 16 évvel idősebb pakisztáni férfival.

A vád szerint az elítélt - akinek nevét az áldozat védelmére tekintettel nem hozták nyilvánosságra - családlátogatás ürügyével 2016-ban Pakisztánba csalta lányát, ahol fenyegetésekkel, sőt fizikai tettlegességgel rákényszerítette a házasságra.

A lány a házasságkötés idején épphogy betöltötte a 18. életévét, de anyja már öt évvel korábban is Pakisztánba vitte, ahol a férjjelölt - "házassági szerződés" gyanánt - szexuális kapcsolatot is létesített az akkor még csak 13 éves leánnyal.

A gyermekkorú lány terhes lett, és Angliába visszatérve abortuszon esett át. Körzeti orvosa már akkor feljelentést tett, de az anya annak idején azt mondta a brit hatóságoknak, hogy a terhesség "két tizenéves alattomban létesített szexuális kapcsolatának" következménye volt.

A 2016 szeptemberében kikényszerített pakisztáni házasságkötés után a fiatal lány a brit belügyminisztérium segítségével került vissza Nagy-Britanniába, és vállalta, hogy bíróság előtt tanúskodjon anyja ellen.

Nagy-Britanniában 2014-ben lépett életbe az a törvény, amelynek alapján szabadságvesztéssel sújtható bűncselekményt követ el az, aki mást akarata ellenére házasságra kényszerít. A szerdai bírósági végzéssel zárult eset azonban az első, amelyben a büntetőeljárás sikerrel járt, és tényleges szabadságvesztésről szóló jogerős ítéletet eredményezett, mivel még mindig ritka, hogy az ilyen esetek egyáltalán a vádemelésig eljussanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése