Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2023. Február 14. 06:00, kedd | Külföld
Forrás: mti

Elkezdődött az ukrán katonák németországi kiképzése a Leopard 2 harckocsik használatára

Elkezdődött az ukrán katonák németországi kiképzése a Leopard 2 harckocsik használatára

A német hadsereg (Bundeswehr) megkezdte az orosz támadás ellen védekező ukrán erők támogatását szolgáló új kiképzési programját, amelyben a Leopard 2 típusú harckocsik használatát oktatják - jelentették be hétfőn Berlinben.

A szövetségi védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy az ukrán katonáknak szervezett kiképzési program helyszíne az Alsó-Szászország tartományi Munsterben működő harckocsizó-képző központ. A program március végéig tart.

A munsteri gyakorlótéren képeznek ki ukrán katonákat a Marder típusú páncélozott harcjármű használatára is, egy korábban elindított támogatási program keretében.

A német sajtóban megjelent beszámolók szerint a világ legmodernebb és legerősebb harckocsijaként számon tartott Leopard 2 használatát tanuló ukrán katonák első csoportja a hét végén érkezett, a légierő (Luftwaffe) szállította őket Németországba Lengyelországból.

A német gyártmányú Leopard 2 használatát alapesetben több évig oktatják a Bundeswehrnél. Az ukrán katonáknak rövidített, 6-8 hetes tanfolyamot szerveztek, amelyen az alapismereteket adják át.

A szövetségi kormány február elején határozta el, hogy egy sor nehézfegyver-típus, köztük Panzerhaubitze 2000 önjáró lövegek, Marder és Gepard páncélozott harcjárművek után 14 darab Leopard 2 A6 típusú harckocsival is segíti a védekezést az orosz támadás ellen, és összehangolja az Ukrajnát ugyancsak Leopardok 2-esekkel támogató partnerországok erőfeszítéseit. A támogatási csomaghoz kiképzés, lőszer, szállítás és karbantartás is jár.

A napokban közölték, hogy a Bundeswehr állományából származó 14 harckocsit március végére készítik fel az ukrajnai bevetésre.

A kormány a napokban arról is döntött, hogy a modell elődjével, a Leopard 1 típusú harckocsival is támogatják az ukrán erőket. A tervek szerint száznál is több ilyen harckocsit juttatnak Ukrajnába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni