Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. December 15. 14:18, szerda | Belföld
Forrás: mti/fotók: mti

Elkezdődött az 5-11 év közötti gyerekek oltása

Elkezdődött az 5-11 év közötti gyerekek oltása

Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar oltási folyamat: megkezdődött az 5-11 év közötti korosztály oltása - jelentette be a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szerdán Debrecenben.

György István a Debreceni Egyetem (DE) gyermekklinikáján kialakított oltópontok előtt tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy kedden megérkezett az első, gyerekeknek szánt vakcinaszállítmány, 138 ezer adag oltóanyag, amelyből az első körben 69 ezer adagot fognak beadni az ország 77 kórházában kialakított oltópontokon, illetve a gyermekháziorvosi és a vegyes praxisú rendelőkben.

Eddig országosan 38 ezren regisztráltak és 16 ezren foglaltak időpontok gyerekeiknek az oltás felvételére - tette hozzá az államtitkár, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője.

György István felhívta a figyelmet, hogy a kórházakban előzetes regisztráció és időpontfoglalás is szükséges, mert az oltóanyag nem áll korlátlanul rendelkezésre, és az a cél, hogy a regisztráltak és időponttal rendelkezők mielőbb megkapják az oltást.

Hozzátette: oltóanyag lesz elég, a vakcinák folyamatosan, valószínűleg hetente érkeznek. Jelezte azt is, hogy a regisztrációt két-három napos validációs eljárás követi, így csak azután tudnak a regisztráltak időpontot foglalni a kórházi oltópontokon.

Ugyanakkor a háziorvosoknál előre egyeztetett időpontban juthatnak hozzá a vakcinákhoz a gyerekek, a szükséges mennyiségről a megyei oltási munkacsoportok gondoskodnak - jegyezte meg.



Kitért arra is, hogy egy ampullában tíz adag oltóanyag van, amelyet öt-hat órán belül fel kell használni, ennek megfelelően szervezik a részvételt. Az ampullákat egyébként tíz hétig lehet hűtőszekrényben tárolni - fűzte hozz.

György István azt mondta, fontos, hogy minél több gyereket beoltsanak, mert bár ők viszonylag enyhébb tünetekkel vagy tünetek nélkül vészelik át a fertőzést, a fertőzőképesség ebben a korosztályban is megvan.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a felnőtt lakosság oltásának a fontosságára is, ennek érdekében csütörtöktől ismét lesz előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélküli, háromnapos oltási akció. Csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra között, szombaton 10 és 18 óra között várják az oltakozókat az oltópontokon - mondta, megjegyezve, hogy további ilyen napokat is terveznek, januárban pedig a települési oltások is megindulnak.

Rácz Róbert hajdú-bihari kormánymegbízott jelezte: szerdán a háziorvosoknál, valamint a debreceni gyermekklinikán és a berettyóújfalui kórházban kialakított oltópontokon is megkezdődött a gyerekek oltása.

A megyébe hatezer Pfizer-vakcina érkezik, a két kórházba eddig 1700-at szállítottak ki, és 500 előzetes időpontfoglalás történt, ami a következő napokban várhatóan emelkedni fog - mondta a kormánymegbízott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni