Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2021. Január 30. 17:00, szombat | Külföld
Forrás: Beregi Balázs, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Elítélték az FBI hamisan tanúskodó volt jogászát

Elítélték az FBI hamisan tanúskodó volt jogászát

Tizenkét hónap próbaidőre és 400 óra közösségi szolgálatra ítélték pénteken az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt jogászát, aki még augusztusban bűnösnek vallotta magát hamis tanúzás ügyében,

jóllehet az ügyészség több havi letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyben.

Kevin Clinesmith évekkel ezelőtt a hatóságokat félrevezető nyilatkozatot tett a Mueller-bizottság vizsgálatai során, amelyek az oroszok és a Trump-kampány munkatársai közötti esetleges összejátszást vizsgálták a 2016-os választási folyamatban.

Az FBI volt jogászát azzal vádolták, hogy megváltoztatta Donald Trump akkori elnök egyik korábbi tanácsadója, Carter Page emailjét, és erről hamis tanúvallomást tett a Mueller-bizottság előtt. Carter Page a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) munkatársaként került Trump 2016-os kampánycsapatába a CIA-vezetés megbízásából. "Forrásként" szolgált a hírszerzés számára a Trump-kampányról. Ezt később Page is elismerte, ám az erről szóló információkat Clinesmith megváltoztatta, és jelentésében azt írta: Page "nem forrás".

James Boasberg, Washington egyik kerületi bírója pénteken, az ítélet kihirdetése során azt mondta: "Clinesmith megszenvedte munkahelyének elvesztését és egy média-hurrikánnal is szembe kellett néznie." Az ügyészek korábban több hónapnyi letöltendő börtönbüntetést kértek a volt jogászra. A Clinesmith által elkövetett bűncselekmény miatt az Egyesült Államokban kiszabható maximális büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés és 250 ezer dollárig terjedő pénzbírság.

Robert Muellert, az FBI korábbi vezetőjét még 2017-ben bízták meg azzal, hogy vizsgálja ki az állítólagos 2016-os orosz beavatkozást az amerikai elnökválasztásba. A két évig tartó vizsgálat eredménye egy 448 oldalas dokumentum - az úgynevezett Mueller-jelentés - lett, amelyben megállapították, hogy Donald Trump volt elnök kampánycsapatának munkatársai nem működtek együtt az oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 19. 14:02, szerda | Külföld

Robbanás történt egy kőolajvezetéken, leállt a szállítás

Robbanás történt Délkelet-Törökországban az észak-iraki Kirkuk város olajmezőit a dél-törökországi Ceyhan településsel összekötő kőolajvezetéken, leállt a szállítás

2022. Január 19. 11:06, szerda | Külföld

Több nemzetközi légitársaság törölte járatait az Egyesült Államokba az 5G miatt

Több légitársaság bejelentette, hogy szerdától törölte járatait egyes amerikai repülőterekre, mivel attól tartanak, hogy az ott kiépített 5G hálózatok megzavarhatják a repülőgépek kritikusan fontos berendezéseit.

2022. Január 19. 08:00, szerda | Külföld

Több mint 23 ezren jelentkeztek űrhajósnak

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet kedden.

2022. Január 18. 18:05, kedd | Külföld

Egyre gyorsabban terjed a vírus omikron variánsa Ukrajnában

Egyre gyorsabban terjed Ukrajnában a koronavírus különösen fertőző omikron variánsa, a kormányzat adatai szerint az országban egy hét alatt csaknem megduplázódott a fertőzésszám, és elérkezett a járvány újabb hulláma.