Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Június 05. 10:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Elemzők 3 százalékot meghaladó növekedést várnak az idén

Elemzők 3 százalékot meghaladó növekedést várnak az idén

Az idei év egészében is 3 százalékot meghaladó gazdasági növekedést várnak az MTI által megkérdezett banki elemzők, miután az első negyedévben 3,5 százalékkal nőtt a GDP a statisztikai hivatal adatai szerint.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az ipar és a szolgáltatások húzták a gazdaságot az első negyedévben, ez a két szektor összesen 3,1 százalékponttal részesedett a 3,5 százalékos bővülésből a termelési oldalon.

Kifejtette, hogy a havi adatok alapján az ipar jól teljesített, de azt is látni lehet, hogy a szolgáltatások iránt élénkült a kereslet. A felhasználási oldalon pedig a nettó export volt a növekedés motorja. A beruházásoknál bekövetkezett csökkenés visszafogta a GDP növekedését, a háztartások fogyasztása viszont pozitívan járult hozzá a gazdaság teljesítményéhez az első negyedévben.

A friss adatok alapján a K&H Bank vezető elemzője továbbra is a 3 százalékot kicsit meghaladó bővülést vár az idén.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: pozitív meglepetés volt a külkereskedelem látványos hozzájárulása a növekedéshez. A kivitelen belül különösen erős volt a szolgáltatás-export dinamikája, amiben véleménye szerint szerepet játszhatott az utóbbi időben Magyarországra települt szolgáltatóközpontok teljesítménye is.

A mezőgazdaság az első negyedévben lefelé húzta a növekedést, azonban az év folyamán - az időjárástól is függően - még változhat a szektor teljesítménye, így akár pozitívan járulhat hozzá az éves GDP alakulásához - vélekedett.

Elmondta, a lakossági fogyasztás meglódulása még nem érzékelhető, a kiskereskedelmi forgalmat részben az online pénztárgépek bevezetése okozta "fehéredés" húzza, ám az elemző véleménye szerint a devizahitelek elszámolásának hatása a következő hónapokban már látszani fog.

Suppan Gergely az ipari termelésben sem számít lassulásra a második félévben, és várakozása szerint a beruházások szintén nőhetnek éves szinten az első negyedévi visszaesés ellenére. Megjegyezte, hogy még folyamatban vannak olyan nagy beruházások, amelyek később pozitívan járulhatnak hozzá a beruházási adathoz, ilyen például a Széll Kálmán tér felújítása vagy a budai fonódó villamos projekt, továbbá az út- és vasútépítések. A növekedési hitelprogram kiterjesztése pedig élénkítheti a kkv szektor beruházásait.

Az elemző éves szinten 3,3 százalékos GDP-növekedést vár az idén.

Címkék: gazdaság, gdp, magyar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára