Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Március 09. 20:04, péntek | Belföld
Forrás: mti

Egymásra vallottak a migránsokat szállító halálkamion ügy vádlottjai

Egymásra vallottak a migránsokat szállító halálkamion ügy vádlottjai

A tragédia előtti napokban a vádlottak közötti lezajlott telefonbeszélgetések lejátszásával folytatódott a 71 migráns halálát előidéző pandorfi embercsempészési ügy tárgyalása pénteken a Kecskeméti Törvényszéken.

2015. augusztus 25-én az embercsempészek egy Lajosmizsén vásárolt hűtőkamionba zsúfolva 71 külföldi állampolgárral indultak útnak, hogy illegálisan Németországba szállítsák őket. A szellőzés nélküli, túlterhelt autó utasai - közöttük nyolc nő és négy gyerek - menet közben, még magyar területen megfulladtak. A sofőr és a kísérők a tragédiát észlelve az A4-es út mentén az ausztriai Pandorf közelében hátrahagyva a halottakkal teli kamiont elmenekültek, visszautaztak Magyarországra.

A perben az ügyészség egy 14 tagú nemzetközi embercsempész bandát vádol embercsempészettel, többségük bolgár, szerb, illetve afgán illetőségű. A vádirat szerint összesen 26 bűntett terheli őket, 31 esetben hozzávetően 1200 embert juttattak nyugatra. Ebből egy vádpont a parndorfi ügy, amellyel négy embert vádolnak. Az ügyész korábban négy vádlottra életfogytig tartó, a többi embercsempészre határozott idejű fegyházbüntetést kért.

A bíróság által pénteken visszahallgatott telefonbeszélgetésekből kiderült, hogy a bűnözők kezdetben 15-20 fős csoportokat csempésztek át a határon, a kapzsiság azonban úrrá lett rajtuk, így a létszámot növelték, ez vezetett a tragédiához.

A hangfelvételre reagálva a vádlottak a bíró előtt egymást okolták a katasztrófa bekövetkeztéért. Állításuk szerint hallották ugyan a hűtőkocsi belsejéből az emberek dörömbölését, de az első számú vádlott, az afgán főnök utasítására nem álltak meg. A "főnök" ezt tagadja.

A tárgyalás március 22-én folytatódik, a bíró szerint a per még hónapokig eltarthat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.