Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2012. Január 12. 06:55, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Egyedülálló bank születik hazánkban

Egyedülálló bank születik hazánkban

Hetek kérdése, és megalakul hazánk első, kizárólag interneten működő bankja – írja a Magyar Nemzet.

A fapados bankot eredetileg azért alapították volna, hogy segítsen a végtörlesztőknek a kereskedelmi bankokkal folytatott ártárgyalásokban, de úgy tűnik, a felállás már csak a január 30-i határidő után lehetséges.

A Webbank Tőketársaság Zrt.-t a napokban jegyezték be a bíróságon. A pénzintézet ötlete a Hiteltársulás nevű civil szervezet vezetőitől származik. Ők novemberben már egyeztettek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel arról, hogy a kormány a tervek ismeretében támogatni fogja az elképzelést. Az új pénzintézet 49 százalékban az állam, 51 százalékban pedig a civil részvényesek tulajdonában lenne.

Doubrovszky György, a Hiteltársulás szervezője a lapnak elmondta: az induláshoz szükséges hárommilliárd forint felét kitevő tőkerészt, vagyis 1,5 milliárd forintot az államnak kellene befektetnie, illetve a szervezők azt szeretnék, hogy a webbank-kezdeményezés kiemelt állami projekt legyen, mert így gyorsított eljárásban dönthet róla a kabinet. A webbank egyébként már biztosan nem éri el azt a célt, ami miatt az ősszel a megalapítása mellett döntöttek. Akkor arról volt szó, hogy az összefogás egy akkora ügyfél- és pénzbázist hozhat létre, ami lehetővé teszi, hogy egyenlő félként tárgyaljanak a bankokkal, így a résztvevők az akkori árakhoz mérten olcsón kaphassanak forinthitelt a devizakölcsönük visszafizetéséhez. Mivel a végtörlesztéshez szükséges pénz meglétét legkésőbb január 30-án igazolniuk kell az adósoknak, biztos, hogy ezt az összeget nem a webbanktól fogják megkapni.

Doubrovszky György a Magyar Nemzetnek megjegyezte: az új bank nemcsak a magánszemélyeknek kínál kedvező lehetőséget, hanem a forráshiánytól szenvedő kis cégek számára is. Szerinte további előnyt jelenthet, hogy az új pénzintézet sokkal kisebb infrastruktúrával működik majd, mint a hagyományos kereskedelmi bankok, ezért olcsóbban tudna működni, és olcsóbb termékeket tudna kínálni. Egyetlen fiókja lenne, az ügyintézés pedig teljes egészében az interneten zajlana. Doubrovszky szerint az online bank nem feltétlenül idegenítené el a pénzintézetet és az ügyfeleit, sőt, mivel partnerként kezelné azokat, szoros és bizalmas viszony alakulhatna ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 22. 15:37, csütörtök | Belföld

Enyhe, de esős, szeles idő várható a hétvégén

A megszokottnál enyhébb idő várható a hétvégén is, a hőmérséklet csúcsértéke továbbra is bőven 10 Celsius-fok felett alakul, de többször kell esőre, záporra számítani, és a szél is gyakran lesz élénk, olykor erős

2024. Február 22. 15:32, csütörtök | Belföld

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok

2024. Február 22. 09:27, csütörtök | Belföld

Két hajó égett az alsóörsi kikötőben

Egy vitorlás hajó és egy segédmotoros elektromos hajó égett a Veszprém vármegyei alsóörsi kikötőben - közölte a katasztrófavédelem csütörtök reggel a honlapján.

2024. Február 22. 09:23, csütörtök | Belföld

KSH: bruttó átlagkereset 655 600 forint volt 2023 decemberében

2023 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.