Városlista
2022. január 18, kedd - Piroska

Hírek

2016. December 16. 13:15, péntek | Bulvár
Forrás: mti

Egy rakás lopott Picasso-művet rejtegetett egy 77 éves francia villanyszerelő

Egy rakás lopott Picasso-művet rejtegetett egy 77 éves francia villanyszerelő

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte pénteken a dél-franciaországi Aix-en-Provence fellebbviteli bírósága Pierre Le Guennec nyugdíjas villanyszerelőt és feleségét,

akik a garázsukban negyven éven át 271 Picasso-művet rejtegettek.

A bíróság ezzel megerősítette a grasse-i büntetőbíróság másfél évvel ezelőtt, csalás vádjával kimondott ítéletét.

Az ügyész az első fokon meghozott döntés megerősítését kérte, miután szerinte a házaspár hazudott, amikor azt állította, hogy ajándékba kapta a műveket.

"Csak elégedettek lehetünk, hogy az igazságot, amelyet a kezdetektől képviselünk, elismerte a bíróság" - mondta Jean-Jacques Neuer, Claude Picasso, a festő fiának ügyvédje a pénteki ítéletet követően.

A 77 éves nyugdíjas villanyszerelő először azt állította, hogy a műveket az 1973-ban elhunyt Picassótól és a feleségétől, Jacqueline-től kapta, amikor utolsó otthonukban, a Cannes közelében fekvő Mougins településen lévő házukban dolgozott 1970 és 1973 között. A perben meghallgatott tanúk azonban egyértelműen kizárták ezt a feltételezést.

A fellebbviteli perben Pierre Le Guennec egy újabb verzióval állt elő. Azt mondta, hogy azért kerültek hozzá a művek, mert Jacqueline Picassónak problémái voltak a festő fiával, Claude-dal.

Néhány hónappal Picasso halála után Jacqueline "megkért, hogy mintegy 15-17 szemetes zsákban helyezzem biztonságba magamnál (a műveket). Később azt kérte, hogy majd adjam vissza őket, kivéve egyet, amire azt mondta, tartsa meg, ez a magáé" - mondta a bíróság előtt a volt villanyszerelő.

Pierre Le Guennec szerint elképzelhető, hogy a hagyatéki eljárás alól akarta a család kivonni a zsákokba tett műveket. Azt állította, azért nem mondta el korábban az igazságot, mert félt, hogy azzal vádolják meg, hogy ellopta a zsákokat.

Az örökösök képviselői és az ügyészség szerint is a villanyszerelő az első fokú per után a fellebbviteli perben egy újabb hazugsággal állt elő.

Az ügy 2010-ben robbant ki, amikor a villanyszerelő a Picasso Administrationnál akarta hitelesíttetni a 271 művet, amelyet elmondása szerint ajándékba kapott a művésztől. Az örökösök azonnal feljelentést tettek.

A művek ugyanis 1900 és 1932 közötti időszakból származnak, s a Picasso-család ügyvédje szerint erős képzelőerő kell ahhoz, hogy az ember elhiggye: a festő évtizedeken át őrizgette a műveket, majd egyszerre csak elajándékozta őket. A gyűjtemény nagyon vegyes, a művek nincsenek aláírva, Picasso ugyanis éppen így védekezett az ellen, hogy a műterméből ellopják az alkotásait. Az ajándékba adott képeket viszont mindig aláírta.

A 40 évig rejtegetett művek nem szerepelnek a festő 1973-as halála után készített hagyatéki nyilvántartásban. Vannak közöttük rendkívül értékes kubista kollázsok, rajzfüzetek, sőt hat kis olajfestmény és 28 kőnyomat is. Az ügyészség szerint az örökösöknek visszaszolgáltatott 271 mű értéke 60 és 100 millió euró (18 és 31 milliárd forint) közé becsülhető.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 17. 08:00, hétfő | Bulvár

Céline Dionnak súlyos baja miatt le kellett mondania turnéját

Súlyos és nem múló izomgörcsei miatt Céline Dion kanadai énekesnő bejelentette, hogy nem tudja megtartani Courage World Tour című koncertkörútjának további észak-amerikai előadásait.

2022. Január 15. 13:08, szombat | Bulvár

Várhatóan ekkor kerül a magyar mozikba a Csongor és Tünde animációs film

Dargay Attila (1927-2009) tervei alapján készül a Csongor és Tünde című animációs film, amely várhatóan 2024-ben kerül a magyar mozikba - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t.

2022. Január 13. 09:01, csütörtök | Bulvár

Buszon szülte meg kisfiát egy nő Rio de Janeiróban

Autóbuszon kezdett vajúdni, majd utastársai segítségével ott is szülte meg kisfiát Rio de Janeiróban egy nő, aki később elnézést kért az utasoktól, hogy feltartotta őket.

2022. Január 11. 11:07, kedd | Bulvár

Csütörtöktől a mozikban a Szerelem első vérig felújított változata

Digitálisan felújított formában tér vissza csütörtöktől a mozikba a nyolcvanas éves egyik legsikeresebb filmje, a Szerelem első vérig,