Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Október 19. 07:50, szerda | Belföld
Forrás: inforadio.hu

Egy bögre mentatea helyettesítheti az aszpirint

Egy bögre mentatea helyettesítheti az aszpirint

Egy különleges brazíliai mentateának olyan fájdalomcsillapító tulajdonsága van, mint a kereskedelmi forgalomban kapható szintetikus gyógyszereknek - állatják brit kutatók.

A brazil gyógyítók már több száz éve alkalmazzák a hyptis crenata nevű összetevőt, amely rendkívül hatékony a fájdalomcsillapításban, legyen szó fej- vagy hasfájásról, lázról vagy megfázásról.

A Newcastle-i Egyetem kutatócsapata Brazíliában folytatott állatkísérleteket, hogy bebizonyítsa: az Dél-Amerikában őshonos mentalevél, amely tartalmazza ezt a bizonyos összetevőt, valóban hatékony fájdalomcsillapító.

A kutatók azt találták, hogy a menta legalább olyan hatásos volt az egereknél, mintha az állatok egy aszpirinhoz hasonló gyógyszert, az Indometacint kapták volna. A brazil vizsgálat után most azt tervezik, hogy klinikai vizsgálatot indítanak, hogy kiderítsék a hatóanyag működését.

A kutatást vezető Graciela Rocha a BBC-nek elmondta: a tea íze nem annyira a mentára, mint inkább a zsályára hasonlít. Nem valami finom, de a gyógyszerek nem azért vannak, hogy finomak legyenek - tette hozzá.

Címkék: kutatók, menta, tea

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során