Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 09. 07:30, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csúcs volt a január a lakáseladásokat tekintve

Csúcs volt a január a lakáseladásokat tekintve

Kiemelkedő, az elmúlt évek legnagyobb darabszám forgalmával zárt az idei első hónap.

A Duna House becslése szerint 2012 januárjában országosan 12 970 db adás-vételi tranzakció zajlott. A végtörlesztés utolsó havában várható volt a forgalomnövekedés, amellyel egy időben jelentkezett a befektetési célú vásárlás megnövekedése.

A Duna House aktuális Barométerének legizgalmasabb adatát a Keresletindex szolgáltatja. 2011. decemberében a szezonalitásnak megfelelően, de a piaci események hatására mérsékelten esett a kereslet, így várható volt, hogy erős lesz a január, és ezt a Tranzakciószám Becslés be is igazolta. A Keresletindex azonban minden várakozáson felüli értéket mutat, szinte megduplázódott a tavalyi átlag, így a válság előtti időket idézi.

Nincs kiugró elmozdulás a lezárt tranzakciók átlagértékeiben decemberhez képest. Januárban az átlagosnál kevesebb felújításra szoruló ingatlan cserélt gazdát, s ezzel nőtt a jobb minőségű, illetve drágább ingatlanok aránya. Tovább erősítette népszerűségi vezető szerepét a 13. kerület, amelyet az érdeklődők 20 százaléka jelölt meg célpontjának. Nem sokkal lemaradva a második legkedveltebb kerület a 11., amely decemberhez hasonlóan 19 százalékon stagnál. Január csúcshónap volt a házeladásoknál mutatkozó árváltozásban is. Bár mindig ez az ingatlantípus volt a leginkább alkuképes, a végtörlesztés hajrája úgy tűnik itt követelte a legnagyobb kompromisszumokat. A vidéken átlagos 8 százalékos irányárváltozás és az azt követő 14 százalékos vevői alku bár „fájhatott” az eladóknak, a jelek szerint mégis megegyezés született.

Januárban 27-ről 43 százalékra ugrott a „beosztott” státuszúak aránya az eladói oldalon, mindössze egy hónap alatt, míg a vállalkozók 10 százalékkal kevesebben váltak meg ingatlanjaiktól. Eladási oknak természetesen a fővárosban is az elő– ill. végtörlesztést jelölték meg legtöbben, ezek a lakások átlagban 12,4 millió Ft-ért találtak új tulajdonosra. Vidéken az eladók harmadát a végtörlesztők tették ki, átlagban közel 10 millió Ft-os lakásaiktól váltak meg. Itt is megugrott a beosztott státuszúak aránya, decemberben 40 százalékot tettek ki, januárban pedig már 52-t.

Januárban Budán kelendőek voltak a kisebb garzonlakások, és ennek megfelelően az 5 millió Ft alatti árú ingatlanok mentek inkább. Pest Megyében ezzel ellentétben nőtt a nagy, 160 négyzetméter fölötti ingatlanok kereslete, bár a vásárlók fele 40-80 közöttieket vett. A nagy mérethez megfelelően négyszeresére ugrott a 35-40 millió közötti ingatlanok aránya, bár így is csak 8 százalékot tesznek ki. 2012-re a tavalyi évihez hasonló, vagy azt valamelyest meghaladó tranzakciószámot várunk. Az első negyedév (főleg a végtörlesztés áthúzódó hatása miatt) lényegesen erősebb lesz, mint 2011. hasonló időszaka, ami historikusan is jelentős negyedéves mélypontnak számított. A januári 12 970 darabos havi tranzakciószám több mint két és félszer akkora, mint a tavalyi hasonló érték, és hároméves csúcsnak számít, de a jelentős egyszeri hatások miatt nem beszélhetünk még trendfordulóról. Amennyiben nem lesz negatív gazdaságpolitikai fordulat, vagy ilyen jellegű piaci várakozás, akkor a második és harmadik negyedév hasonlóan alakulhat, mint 2011-ben. Az utolsó negyedévben a forgalom várhatóan nem éri el a 2011. évi értéket, amit a végtörlesztés egyszeri hatása jelentősen befolyásolt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: Duna House, lakáspiac

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során