Városlista
2024. február 23, péntek - Alfréd

Hírek

2024. Február 07. 09:14, szerda | Kék hírek
Forrás: Ügyészség

Cserepezés közben omlott le a szabálytalanul épített tető

Cserepezés közben omlott le a szabálytalanul épített tető

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy veszprémi férfival, valamint két építőipari vállalkozóval szemben, miután szabálytalanságaik 2022 őszén tetőomláshoz és a férfi házánál dolgozó segédmunkás sérüléséhez vezettek.

A vádirat szerint a háztulajdonos vádlott 2022. második felében felújítást végzett, melynek során a főépülethez tartozó nyári konyhát meg akarta magasítani, és ezáltal a tető vonalát egy szintbe hozni. A férfi azonban az ehhez szükséges műszaki tervvel és engedéllyel nem rendelkezett, a kivitelezést pedig szakképzettség nélkül, úgy végezte el, hogy a homlokzatmagasító falba nem épített be az állékonyság biztosításához szükséges merevítő vasbeton pillért, illetve a fal tetején nem húzott vasbeton koszorút.

A tulajdonos az új tetőszerkezet megépítésére szóban megállapodott egy helybeli vállalkozóval, akinek azonban nem ács-állványozó, hanem kőműves szakképzettsége volt. A kőműves szakember szintén szóbeli megállapodással alvállalkozóként egy ácsot is bevont a munkálatokba. 2022. szeptember 5-én kezdték meg a kivitelezést, melynek során további szabálytalanságokat követtek el. A kőműves végzettségű vállalkozó nem észlelte, hogy a homlokzatmagasító fal alkalmatlan a biztonságos teherviselésre, a tető udvari felülete a melléképület keskenyebb részén nem a homlokzatmagasító falra, hanem a gerendaként beépített talpszelemenre támaszkodott, melynek támasztékaként szolgáló oszlopot felül nem rögzítették, hanem csak ékeléssel támasztották ki, majd ezt követően a cserepeket féloldalasan, csak a tetőszerkezet egyik oldalán kezdték el felrakni a tetőre.

Mindez oda vezetett, hogy 2022. október 6-án a melléképület keskenyebb részén lévő tető első fele vízszintesen leomlott, majd a homlokzatmagasító falat ledöntve, a másik fele is összedőlt, és lesodorta az állványzatról cserépadogatást végző munkást, aki ennek következtében nyolc napon túl gyógyuló lábszártörést szenvedett.

A szabálytalan kivitelezés az ács-állványozó alvállalkozó tudtával történt, melyet a férfi nem kifogásolt, így a baleset bekövetkezésében őt is felelősség terheli. Ezen túl az építkezés során munkavédelmi szabályokat is megszegtek, melyek szintén szerepet játszottak a segédmunkás sérülésében.

Az ügyészség a vádiratában mindhárom vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta, ezen túl a vállalkozók esetében a foglalkozásuktól történő határozott idejű eltiltás kiszabására is indítványt tett a Veszprémi Járásbíróságnak.

Címkék: ügyészségi hír

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 22. 06:00, csütörtök | Kék hírek

Majdnem hárommillió forint értékben tankolt egy férfi a volt munkáltatója számlájára

Egy 49 éves férfi nyolc hónap leforgása alatt közel 4500 liter üzemanyagot tankolt volt munkáltatója kontójára 2,7 millió forint értékben, csalás miatt indítottak eljárást ellene

2024. Február 21. 13:33, szerda | Kék hírek

21 önkormányzati hivatal páncélszekrényét törték fel

Tolvajok 21 önkormányzati hivatal páncélszekrényét törték fel, illetve kísérelték meg feltörni, mellyel közel 8 millió forintos kárt okoztak.

2024. Február 20. 16:16, kedd | Kék hírek

Jogerősen elítélték azt a volt pedagógust, aki egy diákkal létesített szexuális kapcsolatot

Jogerősen tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a volt pedagógust, aki szexuális kapcsolatot létesített az iskolájában tanuló kiskorú diákkal

2024. Február 20. 09:16, kedd | Kék hírek

Két nőre is rátámadt ez az ember

Egy héten belül két nőre támadt rá az a férfi Tatabányán, akit a rendőrök elfogtak és őrizetbe vettek.