Városlista
2024. február 27, kedd - Ákos, Bátor

Hírek

2023. Október 28. 07:59, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Csaknem négyszáz katona tett ünnepélyes esküt Debrecenben

Csaknem négyszáz katona tett ünnepélyes esküt Debrecenben

A Magyar Honvédség megújulása, korszerűsítése és megfiatalítása aktív közreműködőinek nevezte a katonákat a honvédelmi miniszter az Embert a vasra! kampány, az egységes alapkiképzési program, valamint az önkéntes katonai szolgálat keretében szeptemberben bevonult állomány ünnepélyes katonai eskütételén pénteken Debrecenben.

"Jó ilyen sok hazafit együtt látni" - köszöntötte Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Kölcsey Központ nagytermében eskütételre felsorakozott csaknem négyszáz katonát.

Hozzátette: a katonák szolgálatukkal hozzájárulnak a Magyar Honvédség erőnlétének és képességeinek fokozásához, az ország területi szuverenitása védelméhez, a nemzeti ellenállóképesség gyarapításához, Magyarország, a magyar emberek békéjének, biztonságának garantáláshoz.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, az elmúlt évek bebizonyították, hogy a stabilnak hitt világ változóban van, az országok békéje és biztonsága bizonytalanná vált.

"A szomszédunkban dúló ukrán-orosz háború brutalitása, a Közel-Keleten felizzó terrorizmus és félelem az eszkalációtól, mind-mind egy átalakulóban lévő világ tünetei" - hangoztatta, megjegyezve, hogy Magyarország, a Magyar Honvédség nem fél e "változás szeleitől", mert szilárd alapokra helyezte értékeit.

"Istenbe vetett hitünk, valamint hazánk és családjaink iránt érzett szeretetünk adják meg azt az alapot, ami ezer éve magyarrá teszi a magyart itt, a Kárpát-medencében" - fogalmazott a tárcavezető.

Ugyanakkor a romló biztonsági környezet az értékek állandósága mellett az alkalmazkodási képességet is megköveteli: csakis akkor tudjuk garantálni Magyarország békéjét, ha a kor kihívásaira a lehető leggyorsabban és legpontosabban vagyunk képesek reagálni - magyarázta.

A miniszter szerint ez a felismerés motiválta a Magyar Honvédség korszerűsítésének gondolatát, a honvédelmi és haderőfejlesztési program kidolgozását, a high-tech, békét garantálni tudó, elrettentő erejű haderő megteremtését.

Hozzátette: az ütőképes haderő megteremtésében azonban nemcsak a legmodernebb technikai eszközökre, hanem leginkább elhivatott honvédekre van szükség, "olyan katonákra, akik értik a világunkat és érzik a felelősségüket, hiszen a Magyar Honvédség csakis bátor katonákkal lehet teljes".

Szalay-Bobrovniczky Kristóf örömének adott hangot, hogy a magyar haderő legújabb büszkeségeivel, a Lynx (magyarul Hiúz) páncélozott gyalogsági harcjárművekkel felszerelt hódmezővásárhelyi Kinizsi 30. páncélozott gyalogdandár első, gránátos zászlóaljának katonái is most tettek esküt.

A honvédelmi miniszer létfontosságúnak nevezte, hogy a legmodernebb eszközök biztos kezekben legyenek, és olyan katonák irányítása alatt kerüljenek bevetésre, akik a legalaposabb kiképzésben részesültek.

A honvédség erős és jól képzett szerződéses állománya mellett legalább olyan fontos a tartalékos, területvédelmi erők felkészültsége - emelte ki, megjegyezve: az egységes harckiképzési program során elsajátított kötelező tárgykörök olyan tudást és ismeretet adnak, amelyek a teljes állomány harckészültségét garantálják.

Az egységes harckiképzéssel bátor hazafiakból álló, erős közösséget akarnak teremteni, és "a mai nap bizonyítja, hogy ez sikerült" - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzátéve: "önök olyan folyamat részesei, amire évtizedek óta várunk".

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke azt mondta, a fiatalok "ettől a perctől kezdve már a katonai értékrend szerint élik az életüket", ezért elvárja, hogy "életük minden percében a Magyar Honvédséget képviselve, a magyar nemzetet védelmezve járjanak el".

A hazáért mindhalálig! - tette hozzá a tábornok.

Kiemelte: a honvédség valóban ütőképes haderővé válása érdekében visszatértek a bentlakásos rendszerű alapkiképzéshez, amely erősíti a katonai szocializációt, több a lőtéren töltött idő, ezáltal jobban kiképzett, állhatatosabb katonákká váltak.

A vezérkari főnök kitért arra, hogy a biztonsági helyzet kihívásai és veszélyforrásai egyre összetettebbek, ahol a tartalékos erők szerepe nő.

"A jövő háborúja digitalizált módon kezdődik és analóg módon fejeződik be", a körülöttünk lévő válságokból az is látszik, hogy a háborút a hivatásos haderők kezdik és a tartalékos állomány fogja befejezni" - mondta a vezérezredes.

Böröndi Gábor azt mondta, óriási a felelősség, ezért a katonáknak joguk van a legjobb felkészítéshez, felszereléshez és kiképzéshez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 08:27, kedd | Belföld

Sulyok Tamás: kölcsönös meghallgatás és megértés révén szeretnék bizalmat építeni

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben

2024. Február 27. 06:00, kedd | Belföld

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Elfogadta az Országgyűlés Novák Katalin köztársasági elnök lemondását hétfőn. A képviselők a döntést 196 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hozták meg.

2024. Február 26. 15:46, hétfő | Belföld

Orbán Viktor: a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia van, a gyerek abszolút, teljes körű védelmet élvez

Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia van, a gyerek abszolút, teljes körű védelmet élvez - jelentette ki a miniszterelnök hétfőn napirend előtt az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján.