Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Június 07. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti - fotó:pixabay

Csaknem 400 orosz üzletközpontot zártak be tűzrendészeti hiányosságok miatt

Csaknem 400 orosz üzletközpontot zártak be tűzrendészeti hiányosságok miatt

Oroszországban 391 üzletközpont működését függesztették fel bírósági határozattal a tűzrendészeti előírások megsértése miatt a tragikus március végi kemerovói plázatűz óta

- jelentette ki szerdai moszkvai sajtóértekezletén Rinat Jenyikejev, a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős minisztérium ellenőrzési osztályának igazgatója.
Jenyikejev szerint 114 üzletközpontban határidő előtt megszüntették a megállapított szabálysértéseket. Az igazgató közölte, hogy az országban található 85 ezer nagy látogatottságú objektum közül az elmúlt két hónapban 63 ezerben tartottak ellenőrzést. A tárcavezető július 30-án terjeszti majd jelentését a kormány elé.

Jenyikejev korábban úgy nyilatkozott, hogy a minisztérium szakemberei az általuk ellenőrzött objektumok csaknem felében, 30 ezer üzletközpontban tapasztalták a tűzrendészeti előírások súlyos megsértését; több mint 10 ezer helyen az automata tűzoltó berendezések működésében fedeztek fel hibát, 16 ezer esetben pedig a vészkijáratok kialakításával kapcsolatban merültek fel kifogások.

Mint mondta, több mint ezer objektum ezek közül ugyanúgy átalakított raktár- vagy gyárépület volt, mint a Kemerovóban kiégett Zimnyaja Visnya pláza.

A kemerovói tragédia ügyében indított nyomozás az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerdai közlése szerint megállapította, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériuma kemerovói kirendeltségének vezetői, Alekszandr Mamontov és Grigorij Tyerentyjev felelőtlenül látták el feladatkörüket, megsértve a tűzrendészeti ellenőrzések végrehajtására vonatkozó belső előírásokat. A hatóság szóvivője szerint Alekszandr Basztrikin, az SZK elnöke utasítást adott annak kiderítésére, hogy ennek oka nem korrupció volt-e. Basztrikin emellett a tűzeset összes felelősének és okának megállapítását akarja, valamint azt, hogy a történtek alapján dolgozzák ki a megfelelő megelőző intézkedéseket.

A március 25-i kemerovói tűzvészben 60 ember, köztük 41 gyerek vesztette életét. A lángok a felső szinten, a mozitermekben lobbantak fel. Az önműködő tűzjelző berendezés nem működött, a manuálisan beindíthatót pedig az üzletközpont rendésze nem kapcsolta be. Az épületegyüttes tűzlépcsőin való mozgás akadályoztatva, több vészkijárat pedig zárva volt.

A kemerovói plázatűz miatt eddig 10 ember ellen indítottak büntetőeljárást az orosz hatóságok, nyolcukat még március végén őrizetbe vették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése