Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. Július 27. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

Brit gazdaság - A brit "AAA"-t féltik a befektetők

Brit gazdaság - A brit

A brit államadósság legnagyobb intézményi befektetői attól tartanak, hogy a mélyülő brit recesszió veszélybe sodorhatja Nagy-Britannia elit "AAA" szuverén hitelminősítői adósosztályzatát.

Csütörtöki londoni elemezői helyzetértékelés szerint ugyanakkor nem járna feltétlenül súlyos következményekkel a brit szuverén adósság finanszírozására a lehetséges legjobb brit adósosztályzat esetleges megvonása, és államadósok esetében egyébként is kérdéses a hitelminősítői döntések jelentősége.
A brit statisztikai hivatal e héten közölt, részleges adatokra alapuló első becslése szerint az idei második negyedévben 0,7 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) értéke az első negyedévhez mérve.
Az adat szinte sokkolta a piacot és az elemzői közösséget, mivel az előzetes konszenzus 0,2-0,3 százalékos GDP-csökkenést valószínűsített a második negyedévre.
A tavalyi utolsó és az idei első három hónapban egyaránt 0,3 százalékos negyedéves GDP-mínuszt mértek.
A Financial Times által csütörtökön idézett intézményi kötvénybefektetők szerint "markánsan nőtt" annak az esélye, hogy a vártnál sokkal rosszabb és erősen romló GDP-adatok a brit adósosztályzat visszaminősítésére késztethetik a hitelminősítőket.
Alan Wilde, a Baring Asset Management vezetője a londoni gazdasági napilapnak nyilatkozva "megdöbbentőnek" nevezte a második negyedévi visszaesés mértékét. Wilde szerint ekkora negyedéves GDP-mínuszt "nem lehet megmagyarázni sem az esővel, sem a királynő gyémántjubileumával".
A befektetési alapkezelő igazgatója ezzel a statisztikai hivatal azon érvére utalt, amely szerint az idei második negyedéves növekedési ütem mérési bizonytalansága a szokásosnál nagyobb, tekintettel olyan egyedi tényezőkre, mint a tavaszi és a nyár eleji rendkívül rossz időjárás - júniusban például rekord mennyiségű eső esett, és szinte kora téli hőmérsékleteket mértek -, ami kedvezőtlenül befolyásolta a szezonális termékek értékesítését.
A statisztikai hivatal által a második negyedévi GDP-adathoz fűzött elemzés szerint hozzájárulhatott a recesszió meredek mélyüléséhez az is, hogy júniusban tartották az uralkodó trónra lépésének 60. évfordulójára rendezett központi gyémántjubileumi ünnepségsorozatot, és ennek alkalmából a kormány június elejére négynapos munkaszüneti hétvégét hirdetett.
Nagy-Britannia azon néhány EU-tagállam egyike, amelyek államadósságára még mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - "AAA" besorolást tart érvényben. A két nagyobb cég, a Moody's és az S&P besorolási listáján egyaránt 34 éve változatlan a brit "AAA" osztályzat.
A Fitch ugyanakkor márciusban leminősítés távlati lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról a brit "AAA" államadós-besorolás kilátását, a magas strukturális államháztartási deficitre hivatkozva.
A Standard & Poor's áprilisban megerősítette ugyan a nála stabil kilátású brit "AAA" osztályzatot, ehhez fűzött elemzésében azonban kiemelte, hogy ha a brit gazdaság teljesítménye jelentősen elmarad a cég középtávú várakozásaitól, akkor a brit szuverén adósosztályzat "lefelé ható nyomás" alá kerülhet. Az S&P abban az elemzésében 0,5 százalékos idei egész évi brit gazdasági növekedést jósolt, az azóta nyilvánosságra került GDP-adatok alapján azonban a londoni elemzői közösség ennek elérését most már valószínűtlennek tartja.
Az egyik vezető londoni gazdaságelemző intézet, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai a második negyedévi GDP-becslés bejelentése után összeállított gyorselemzésükben közölték: központi előrejelzési forgatókönyvük az, hogy a brit gazdaság recesszióban tölti 2012 egészét.
A brit leminősítési aggályokkal kapcsolatos csütörtöki értékelésében ugyanakkor egy másik nagy londoni elemzőcég, a Capital Economics annak a véleményének adott hangot, hogy nem járna tragikus következményekkel a brit adósság refinanszírozási költségeire Nagy-Britannia "AAA" státusának elvesztése.
A ház közgazdászai szerint egyáltalán az is megkérdőjelezhető, hogy államadósok esetében "mennyit érnek" a hitelminősítők által érvényben tartott besorolások. A hitelminősítői osztályzatok hasznosak, ha olyan befektetési eszközökről van szó, amelyeket a befektetők esetleg nem ismernek jól, a szuverén adósbesorolások visszaminősítése azonban valószínűleg csak "hivatalossá teszi" azt a véleményt, amelyet az adott államadósról a piac már korábban kialakított - vélekedtek csütörtöki elemzésükben a Capital Economics szakértői.
A cég szerint az Egyesült Államok esete is okot ad "valamelyes derűlátásra". Amikor a Standard & Poor's tavaly augusztusban megvonta az Egyesült Államoktól az "AAA" szuverén besorolást, a lépés bejelentése után csökkent az amerikai államkötvények hozama. Az irányadó tízéves amerikai állampapír hozama jelenleg már csaknem 100 bázisponttal alacsonyabb az S&P tavalyi leminősítési döntése előtti szintnél.
Hasonló történt Japán esetében is. Japántól a három nagy hitelminősítő már 2000-ben és 2001-ben sorra megvonta az addigi "AAA" besorolást, ám a japán államkötvényhozamok azóta is csökkennek.
A Capital Economics londoni közgazdászai szerint mindez jelzi, hogy az "AAA" státus esetleges elvesztése nem indokolna komolyabb piaci sokkot, különös tekintettel arra, hogy a brit állampapírok iránt hagyományosan erőteljes a strukturális kereslet a nyugdíjalapok részéről, másrészt a teljes brit államkötvény-állománynak már több mint a negyedét a Bank of England - a brit jegybank - birtokolja a három éve beindított mennyiségi enyhítési program révén.
Mindezek alapján a Capital Economics elemzői valószínűtlennek tartják, hogy Nagy-Britannia elveszíti befektetői menedékstátusát.

Címkék: Világgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.