Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 25. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bosznia-Hercegovina és Macedónia: eltérő belépési esélyek

Bosznia-Hercegovina és Macedónia: eltérő belépési esélyek

Míg Bosznia-Hercegovina még mindig messze jár attól, hogy teljesítse az uniós stabilizációs és társulási folyamat elindításának feltételeit, Macedónia készen áll a csatlakozási tárgyalások megnyitására, vélték a képviselők az országokról készült két eredményjelentésben. Az Európai Uniónak az egyes tagjelölt országok egyéni teljesítménye alapján kell meghoznia a bővítésre vonatkozó döntéseit, fogalmaztak.

Bosznia-Hercegovina - még jobban lemaradva

'Bosznia-Hercegovina sajnos még mindig jelentősen lemarad a térség többi államához képest. Változás akkor várható, ha a politikai elit határozottabban eltökéli magát az ország által követendő irányvonal közös meghatározása mellett' - mondta a jelentésért felelős képviselő, Doris Pack (néppárti, Németország). 'A tomboló korrupció visszaszorítása terén is sokkal nagyobb elszántságot várunk.'

A képviselők az állásfoglalásban leszögezik, hogy az állami és területi szintre egyaránt kiterjedő, alapvető alkotmányos változásra van szükség ahhoz, hogy az ország működő demokráciává váljon. Bosznia-Hercegovinának emellett végre kell hajtania az Emberi Jogok Európai Bírósága 2009-es ítéletét arról, hogy választásokon való indulás engedélyezésekor a jelölt etnikai hovatartozása nem játszhat szerepet. A képviselők hiányolták a nők és fiatalok önrendelkezésének megteremtését és a közigazgatási reformokat, valamint lassúnak találták az ország felkészülését a horvát csatlakozással járó változásokra.

Macedónia - már július előtt elkezdődhetnek a tárgyalások

'Az EU joggal üdvözölte a Szerbia és Koszovó közötti megegyezést. Az Athén is Szkopje közti megállapodáshoz is hasonló bátorságra van szükség. Ugyanakkor az Európai Tanácsnak is meg kell értenie: ha sorban állás közben állandóan megelőz valaki, természetes, hogy egy idő után kiállsz a sorból' - fogalmazott a macedóniai eredményekkel foglalkozó Richard Howitt (szocialista, Egyesült Királyság) képviselő. A Parlament a macedón csatlakozási tárgyalások azonnali elindítását kéri a tagállamoktól.

Az állásfoglalás szerint a csatlakozási tárgyalások megkezdése kilendítheti az országot a jelenlegi stagnálásból, további reformokat válthat ki, és a szomszédi kapcsolatok javítására sarkallhatja a Macedón Köztársaságot. Az ország elnevezése miatt Görögországgal folytatott vitát minél hamarabb le kell zárni, és a pártoknak tiszteletben kell tartaniuk az ország kulcsfontosságú demokratikus intézményét, a parlamentet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).