Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2024. Január 18. 16:23, csütörtök | Belföld
Forrás: NAV

Bevallás nélkül is kiderül a bevétel

Bevallás nélkül is kiderül a bevétel

A mulasztásokat az Online Számla rendszer adataiból akkor is képes kiszűrni a NAV, ha az adott vállalkozástól nem érkezik bevallás.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) különös figyelmet fordít a bevallást elmulasztó, az adófizetést elkerülni igyekező vállalkozásokra, mivel ezek jelentős kockázatot jelentenek az állam költségvetésére.

Így történt ez annál a budapesti, elsősorban gépjármű-kereskedelemmel foglakozó kft.-nél is, amelyről kiderült, hogy 117 375 000 forint adóalap és 31 691 250 forint adóösszegben szolgáltatott online számlaadatot 2023 első negyedévében, de ugyanerről áfabevallás nem érkezett a kft.-től. A vevőpartnerek a vizsgált időszaki áfabevallásaik adatai alapján a szóban forgó számlákat befogadták, adótartalmukat levonásba helyezték.

A kockázatelemzésben feltárt tények és körülmények alapján valószínűsíthető volt a kft. csalárd szándéka, ezért a NAV 2023 első negyedévére adóellenőrzést rendelt el.

Már az ellenőrzés elrendelése előtt valószínűsíthető volt, hogy a jelentős összegű, be nem fizetett adó megtérítésére kevés az esély, ezért úgynevezett vagyonbiztosítást készítettek elő a NAV munkatársai. Az adóellenőrzésről szóló értesítést a cég képviselője átvette és elindult az összehangolt, egyidejű, ideiglenes biztosítási intézkedés a cég telephelyein.

A cégnek az adatok szerint nem volt ingó- és ingatlanvagyona, de három telephelyet is működtetett. Mivel nem lehetett előre tudni, hogy melyik telephelyen tárolhat árukészletet, az eljárásba a NAV területileg illetékes vármegyei munkatársai is bekapcsolódtak.

A vállalkozás székhelyén és két vármegyei telephelyén az ellenőrök senkit nem találtak a cégtől, azonban a harmadik telephelyen a vármegyei intézkedés sikeres volt. A NAV munkatársai egy bérelt raktárrészben jelentős, műanyag nyílászárókból álló árukészletet találtak két, be nem jelentett foglalkoztatott jelenlétében. A lefoglalt áru értéke biztosíték az elmaradt adó és a szankciók jelentős részének megtérülésére.

Címkék: adó, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről