Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 20. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Berki Erzsébet: Az álmairól senki ne mondjon le

Berki Erzsébet: Az álmairól senki ne mondjon le

A négy ősi elem, a föld, a víz, a tűz és a levegő kapcsolatában rejtőzik a kerámiakészítés varázsa, mondta el Dr. Berki Erzsébet keramikus művész, akivel az alkotás öröméről, és arról beszélgettünk, hogyan valósította meg gyermekkori álmait 30 év kihagyás után. Elárulta azt is, hogy - tudományos munkái mellett - hogyan használja az agy egy egészen más területét és kapcsolódik ki agyagból létrehozott, szebbnél szebb tárgyak készítésével.

A Rádió Orient vendégének rövid bemutatásából kiderült, hogy okleveles közgazdász, a közgazdaságtudomány kandidátusa, és 151 tudományos publikáció fűződik a nevéhez. Nálunk viszont most nem ilyen minőségében járt, hanem mint keramikus művész, bár ez ellen a megszólítás ellen tiltakozott, mint mondta bár alkot, de nem művész.

Mint vendégünk elmondta a 4 ősi elem: a föld, a víz, a tűz és a levegő kell a kerámiához. A föld radikális átalakuláson megy keresztül mire tárgy lesz belőle. Viszont óriási a felelősség, mert ezek az edények több ezer évig fennmaradnak. A művésznőt is, mint minden gyereket megfogott a sározás és az alkotás öröme. „A közelünkben volt egy agyagbánya onnan vittünk agyagot, a testvérem csinált nekem egy korongot, és én a korongozásba teljesen belefeledkeztem” - mondta a gyökerekről Berki Erzsébet.

„Bár az élet más irányba sodort, tanársegédként a pécsi egyetemen Andrásfalvy Bertalan kollégája voltam és a diákokkal együtt bejártam a néprajz óráira, Óbányára is jártam egy fazekas bácsihoz elsajátítani a szakmát. Ezt az időszakot követően lett egy 30 éves hosszú szünet, a kandidálás, a szakma és a gyerekek mellett nem fért bele az életembe a korongozás”.

Az álmairól senki ne mondjon le! - ez Berki Erzsébet szlogenje. Aki érzi a szunnyadó kíváncsiságot az induljon el és próbálkozzon az alkotásban. Mint elmondta, a kihagyás közben is vett szakkönyveket és az interneten is sokat tanult. A szakma rejtelmeiről szólva elmondta, szerinte a vegyészeti része a legnehezebb, a különböző mázak, keverékek összeállítása. Viszont ma már könnyebb, mint régen, hiszen mindent lehet kapni készen, ami a korongozáshoz, az edények készítéséhez kell. Budapesten 3-4 szaküzlet is található. Kiemelte, hogy a különböző színek keverésénél nagyon óvatosnak kell lenni és figyelni kell arra, hogy a festékek más színűek nyersen, mint égetve.

Berki Erzsébet kifejtette, itt az agyának más területét használja, mint a hétköznapi munkában. „A tudományos munkában lehet harcolni, de szépet alkotni csak akkor lehet, ha békében vagyunk önmagunkkal. Az alkotás gyönyörűsége megváltoztatja az embert!” - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.