Városlista
2024. április 14, vasárnap - Tibor

Hírek

2024. Február 19. 06:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Az USA bízik abban, hogy a magyar parlament hamarosan ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását

Az USA bízik abban, hogy  a magyar parlament hamarosan ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását

Bíznak abban, hogy a magyar parlament hamarosan ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását

- mondta vasárnap Budapesten Jeanne Shaheen amerikai szenátor, aki ugyanakkor csalódottságának adott hangot, hogy a magyar kormánytól senki nem fogadta őket.

Az amerikai Szenátus kétpárti delegációja, benne a NATO-megfigyelő csoport két társelnöke, a demokrata Jeanne Shaheen (aki a külügyi és a költségvetési bizottságnak is tagja), a republikánus Thom Tillis, valamint Chris Murphy demokrata szenátor (aki szintén tagja a külügyi és a költségvetési bizottságnak) a NATO és Magyarország előtt álló stratégiai kérdések áttekintésére érkezett Magyarországra.

Jeanne Shaheen a sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország az utolsó NATO-tagország, amelynek parlamentje még nem ratifikálta a svéd NATO-csatlakozozást. A demokrata szenátor utalt arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, Magyarország nem utolsóként fogja ezt megtenni, ám most mégis ez a helyzet.

"Optimista vagyok és bízom abban, hogy miként a magyar kormányfő szombati évértékelőjében ígérte, a magyar parlament tavaszi ülésszakának elején ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását" - szögezte le Jeanne Shaheen.

Mint a szenátorok hangsúlyozták, Svédország csatlakozása erősíti a NATO-t, valamint az Egyesült Államok és Magyarország biztonságát is a mostani helyzetben. Ahogy Jeanne Shaheen fogalmazott, Svédország szakértelmet hoz a NATO-ba, ami nagyon fontos a szövetség biztonsága szempontjából. "Az Európa előtt álló kihívásokat, az ukrajnai háborút figyelembe véve nagyon fontos, hogy a NATO a lehető legerősebb és legegységesebb legyen".

Thom Tillis republikánus szenátor kifejtette, hogy amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, elhatározták, mindent megtesznek Finnország és Svédország mielőbbi NATO-csatlakozása ügyében. Finnország esetében ez egy viszonylag gyors folyamat volt.

"Az orosz invázió, amelyet ők különleges katonai műveletnek hívnak, fenyegetést jelent a demokráciára, fenyegeti Magyarországot, Európát is, ezért kell szélesíteni a NATO-t. A szövetség minden tagországának meg kell értenie, milyen felelősséggel jár ez" - hangsúlyozta Thom Tillis.

Chris Murphy demokrata szenátor azt fejtegette, hogy nincs ok a további késlekedésre a magyar parlamentben a svéd NATO-tagság ratifikációját illetően.

"Mindenkinek fel kell ismerni, hogy a háború befejezéséhez Ukrajna támogatása vezet. Törökországgal, az ottani kormánnyal folyamatos párbeszédet folytattunk a svéd NATO-csatlakozásról" - fogalmazott Chris Murphy.

Kérdésekre válaszolva Thom Tillis azt mondta, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Magyarország függetlensége és szuverenitása mellett, ez nem lehet kérdés, de Magyarországnak mint a NATO-család tagjának a többi tagországhoz hasonlóan támogatnia kell Svédország NATO-csatlakozását. Arra az újságírói felvetésre, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Oroszország nem jelent fenyegetést a NATO-tagországokra, Jeanne Shaheen leszögezte: ezzel egyáltalán nem ért egyet.

Mint elhangzott, az amerikai szenátorok kétpárti küldöttsége szerette volna áttekinteni a magyar kormány képviselőivel a kétoldalú gazdasági kapcsolatok, az emberi jogok helyzetét, valamint a közelgő amerikai elnökválasztással összefüggő témákat. Jeanne Shaheen kiemelte: az Egyesült Államok a második legnagyobb befektető Magyarországon.

"Hazatérésünk után Tillis szenátor kollégámmal mint a Szenátus NATO-megfigyelő csoportjának társelnökei beterjesztünk egy nyilatkozatot, amely a svéd NATO-csatlakozás helyzetét értékeli" - mondta végül Jeanne Shaheen.

Címkék: nato, svédország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Halálos légibaleset történt Ráckeresztúrnál

Halálos légibaleset történt Ráckeresztúrnál szombat délelőtt, a sportrepülőgépben utazó két férfi a helyszínen meghalt, a baleset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálja a rendőrség

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: a magyarság lelke vidéken él

A magyarság lelke vidéken él, elsősorban a falvakban és a kisvárosokban, mert sajnálatosan szinte már csak itt élnek a keresztény gyökerű értékek, amelyekkel a magyarság ezer éven át túl tudott élni a Kárpát-medencében

2024. Április 13. 06:00, szombat | Belföld

MÁV: tavaszi utómunkálatokkal fejeződik be a győri fővonal felújítása

Tavaszi utómunkálatokkal fejeződik be a győri vasúti fővonal felújítása, emiatt több ütemben módosul a menetrend a következő hónapokban - közölte a MÁV Zrt. pénteken az MTI-vel.