Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 10. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az USA-ba utazik a magyar mangalica

Az USA-ba utazik a magyar mangalica

Az Egyesült Államok engedélyezte a magyar tenyésztésű mangalica amerikai importját - írja a Világgazdaság. A döntésről Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete számolt be pénteken, a Budapesti Mangalica Fesztiválon tartott sajtótájékoztatón. Korábban csak osztrák vagy német tenyésztésű mangalicákat importáltak.

A nagykövetasszony elmondta: az amerikai mezőgazdasági minisztérium két hónappal ezelőtt született döntésének eredményeként immár 20 tonna magyar mangalicára érkezett rendelés az Egyesült Államokból.

Eleni Tsakopoulos emlékeztetett: korábban az amerikai fogyasztók csak osztrák vagy német tenyésztésű mangalicához juthattak hozzá, illetve attól a néhány hobbitenyésztőtől vásárolhattak, akik helyben foglalkoznak ezzel a fajtával. Elmondta: most már Magyarországról is - nemcsak feldolgozott formában, hanem húsként is - lehet majd az Egyesült Államokba exportálni a hungarikumnak számító sertésfajtát.

A nagykövetasszony kiemelte, hogy azok, akik a külkereskedelemmel foglalkoznak, általában a siker jelének tekintik, ha az amerikai piacon széles körben tudják értékesíteni termékeiket. Ez egy olyan nagy és fontos piac, ahol nemzetközi közönségnek lehet reklámozni a termékeket - tette hozzá.

Miniszteri biztos felügyeli a sertésprogram végrehajtását

Miniszteri biztos felügyeli a jövőben a sertésprogram végrehajtását - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a mangalicafesztivál megnyitóján. Fazekas Sándor Horváth Istvánt (Fidesz), az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnökét kérte fel.

A cél, hogy az állattenyésztés e fontos ágazata erősödjön, és minőségi magyar sertéshús kerüljön a fogyasztók asztalára, köztük mangalica- és más termékek is. Emellett e termékek kerüljenek el minél több külföldi piacra is. Megjegyezte: a mangalicatermékek hamarosan megjelennek az Amerikai Egyesült Államokban (USA) is, amit jelentős magyar agrárdiplomáciai sikernek minősített, de - mint mondta - más külföldi piacokon szintén bíztatóak a kilátások.

Horváth István miniszteri biztos pedig arról beszélt: fontosnak tartja, hogy a magyar emberek asztalára magyar sertéshús kerüljön. Ennek érdekében a jelenlegi sertésszámot - amely most nem éri el a 3 milliót - a következő négy évben megduplázzák. Felhívta a figyelmet arra, hogy a sertésprogramban meg kell találni a mangalica helyét, kulcsszerepet kell neki biztosítani, mivel csak akkor lehet sikeres a program, ha a múlt értékeit sikerül megőrizni, az ezekben rejlő lehetőségeket pedig ki lehet használni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.