Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 23. 19:25, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az S&P leminősítette Magyarországot

Az S&P leminősítette Magyarországot

Az esti órákban a Standard & Poor's újra rontotta a magyar adósminősítést, az eddigi 'BB plusz'-ról egy fokozattal, 'BB'-re.

Az amerikai hitelminősítő a kormány újabb, főleg a bank-, energia- és telekom szektort érintő adóterheivel indokolta a döntést, amelyek szerinte aláássák a gazdasági növekedési és munkahely-teremtési kilátásokat. A hitelminősítő stabil kilátást határozott meg az új besorolásra. A leminősítés után a forint azonnal gyengült, az euró rögtön 282-ig szaladt fel.

Az S&P egyébként az új besorolással levette a napirendről a magyar szuverén adósosztályzat további leminősítését. A Standard & Poor's megerősítette egyben a rövid lejáratú állami forint- és devizaadósság 'B' szintű osztályzatát.

Az S&P mindenesetre véleményében többször kifejezetten a magyar hatóságok kiszámíthatatlan döntéshozatali mechanizmusára utalt, megerősítve, hogy idén 1,2 százalékos gazdasági visszaeséssel, jövőre pedig 0,8 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számolnak. Megjegyezték ugyanakkor, hogy bár idén és jövőre tartható a 3 százalék alatti államháztartási hiánycél, de 2014-re az alacsony növekedés miatt már ismét nyomás alatt lehet a magyar költségvetés.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az esti órákban úgy reagált az S&P döntésére, hogy a hitelminősítő magát minősítette le a döntéssel. A minisztérium közleményében úgy reagált: ma már nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket, amelyek gyakorlatilag a világ összes országát leminősítették. A legnagyobb hitelveszteséget maguk a hitelminősítők könyvelhették el a válság éveiben - állítja az NGM.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: