Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Április 15. 07:14, szerda | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Az otthoni internetezést segíti tanácsaival az NMHH

Az otthoni internetezést segíti tanácsaival az NMHH

Már elérhető a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) otthoni internethasználatot támogató információs felülete.

Az NMHH keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az nmhh.hu/gyorsabbnet oldalon a hatóság azokat a lehetőségeket gyűjtötte össze, amelyek segíthetnek a stabil, gyors internet biztosításában.

Azt írták: az elmúlt hetekben jelentősen átalakult az élet, otthonról dolgoznak, tanulnak, vásárolnak, szórakoznak az emberek, és mindehhez szélessávú internetet vesznek igénybe.

A személyes jelenlét híján megnövekedett videohívások és videós konferenciabeszélgetések, az online tanórák, a filmletöltések és videojátékok fokozott terhelést jelentenek a hálózatnak.

Az NMHH online tájékoztatója azokat a lehetőségeket veszi számba, amelyeket bárki megtehet otthon is azért, hogy a meglévő előfizetése mellett a legbiztosabb és leggyorsabb internet álljon rendelkezésére.

Ismertetésük szerint a kilenc tanácsot részletező Gyorsabbnet honlap gerincét a wifirouterrel kapcsolatos információk adják.

Annak típusa, a kommunikációra használt frekvencia beállítása, az eszköz lakáson belüli elhelyezése, a kapcsolódó kábelek csatlakozásának ellenőrzése, esetenként a felmelegedett berendezés újraindítása segíthet a gyorsabb és biztosabb internetkapcsolat létesítésében.

Akadozó internetelérés esetén először célszerű újraindítani a felmelegedett wifiroutert és ellenőrizni a kábelek csatlakozásait - javasolja az NMHH, kitérve arra is, hogy a wifirouter megfelelő elhelyezése alapvetően fontos, ugyanis a készülék a jelet gömb alakban sugározza, és a falaknak árnyékoló hatása van.

Megjegyezték, hogy a wifirouter ezért a lakás középpontjából működik a leghatékonyabban: ott, ahol a lehető legjobban "rálát" az ajtónyílásokra. Ajánlásuk szerint érdemes figyelni arra, hogy az eszköz szabadon legyen, ne szekrénybe kerüljön, és lehetőleg legyen távol a nagyobb háztartási gépektől, a nagyméretű fémtárgyaktól is.

Szintén érdemes ellenőrizni a wifirouter tulajdonságait is: az újabbak többnyire képesek a 2,4 gigahertz mellett 5 gigahertzen is kommunikálni. Ez gyorsabb netet ad, de jó tudni, hogy nem "hord" olyan messzire.

Az NMHH szerint átgondolandó az is: a családtagoknak valójában milyen hírközlési eszközökre van szükségük egyszerre, hogy azok feleslegesen ne haladják meg a wifirouter kapacitását. A munkavégzés és a tanulás idejére érdemes korlátozni a tévé, a táblagépek, az Xbox, a vezeték nélküli hangszórók használatát, és hasznos az időpont-egyeztetés is, hogy ne akadjon össze például a munkahelyi konferenciabeszélgetés az online tanrenddel - írták.

A Gyorsabbnet oldal ajánlása szerint az akadozó internet-szolgáltatást érdemes több napon keresztül, különböző időpontban mérni, amihez az NMHH szelessav.net fejlesztése független és szakmailag megbízható eszközt kínál.

Címkék: internet, NMHH, otthon, tanács

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.