Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Június 27. 16:10, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az országos jégkármérséklő rendszert nagy kihívás elé állította a pénteki hidegfront

Az országos jégkármérséklő rendszert nagy kihívás elé állította a pénteki hidegfront

Minden eddiginél nagyobb kihívás elé állította az országos jégkármérséklő rendszert a pénteki hidegfront - tudatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményben szombaton az MTI-vel.

Ismertették: a generátorok országszerte folyamatosan működtek, de az extrém időjárás több helyütt mégis jégesőt okozott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei egy nap alatt 93 ezer villámot regisztráltak, feleannyit, mint eddig az egész évben összesen. A szupercellák nagysága, a csapadék intenzitása rendkívüli volt, a jégkármérséklő rendszer történetében rekordmértékű jégszemnagyságot is mértek.

Az előzetes adatok szerint június 25-én összesen 69 jégbejelentés érkezett. Nagyméretű jég a határon átjövő cellákból esett, a legnagyobb, tojásnagyságúak Baranyában. A jégkármérséklő rendszernek köszönhetően már az ország belseje felé haladó felhőkben csökkent a jégszemek mérete, itt jellemzően borsó- és cseresznyenagyságúak voltak - írták a közleményben.

A kamara hangsúlyozza: egyelőre nem áll rendelkezésre olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső. A határon túlról érkező, jéggel teli zivatarfelhők és a szupercellák ellen nem lehet védekezni, azonban az garantálható, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által választott legmodernebb és leghatékonyabb, talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz.

A jégkármérséklő rendszer a számítások szerint minden évben több tízmilliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, a lakossági, ipari, állami létesítményekben, ingatlanokban és ingóságokban - tudatta a kamara közleményben.

Címkék: jég, jékár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.