Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Augusztus 31. 08:31, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az ország nagy részén heves zivatarokra, néhol kiadós esőre figyelmeztetnek

Az ország nagy részén heves zivatarokra, néhol kiadós esőre figyelmeztetnek

Első- és másodfokú figyelmeztetéseket is kiadott heves zivatarok és kiadós eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre. Néhány keleti megyében még mindig a hőség miatt figyelmeztetnek.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: a nap első felében délnyugaton kis eséllyel alakulhat ki egy-egy zivatar. A késő délutáni, esti órákban heves zivatarokból álló rendszer léphet be az országba dél, délnyugat felől, amely az éjféli órákig kelet, északkelet felé haladva már megközelítheti a Tisza vonalát (éjfél után pedig tovább haladhat kelet felé). A zivatarokat főleg viharos (60-90 kilométer/óra közötti), helyenként erősen viharos (90 kilométer/órát meghaladó) szélrohamok kísérhetik, de jégeső, illetve intenzív csapadék is társulhat hozzájuk. A Dunántúlon nagy területen jelentős mennyiségű (20-30 milliméter) csapadék hullhat, sőt, elsősorban a délnyugati megyékben, ennél több, 30 millimétert meghaladó csapadék is lehet pár óra alatt.

Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Tolna megyére másodfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Emellett a sok eső veszélye miatt Somogy és Zala megyére másodfokú Baranya, Fejér, Tolna, Vas és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Felhívták a figyelmet továbbá, hogy a keleti megyékben hétfőn még elérheti a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot. Hőség miatt Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az országos előrejelzés szerint hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 22-26, míg keletebbre 27-31 fok között várható. Késő estére 15-23 fok közé hűl le a levegő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.