Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. December 29. 08:40, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Az ingatlanpiac fellendülésére számítanak jövőre a szakértők

Az ingatlanpiac fellendülésére számítanak jövőre a szakértők

Fellendíthetik az ingatlanpiacot 2024-ben az idén elhalasztott építkezések és adásvételek, valamint a javuló gazdasági feltételek az építőipari szakértők és az ingatlanközvetítők szerint.

Összefoglalóik alapján a körülmények most a legkedvezőbbek azok számára, akik ingatlant szeretnének építeni vagy vásárolni. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) csütörtöki közleményéből kiderül, hogy az építőanyagok árai elérték a mélypontjukat, és érdemes kihasználni, hogy a beruházások visszaesése miatt könnyebb szakembert találni az építkezésekhez.

Az ingatlanpiac idei gyengülését a közvetítők adatai is megerősítik, az ingatlan.com közleménye szerint a tavalyi csaknem 130 ezerről idén 110 ezerre esik vissza az adásvételek száma. Hozzátették ugyanakkor, hogy a lakóingatlan-hirdetések nem estek vissza jelentősen, helyenként még bővült is a kínálat, és alighanem vevők is lennének, de egyelőre a gazdasági feltétek javulására várnak. A döntésüket megkönnyítheti, hogy idén országos átlagban gyakorlatilag megállt a drágulás, míg az előző évben 20 százalékkal nőttek az árak.

Az ÉVOSZ a hitellehetőségek javulása és támogatások emelkedése miatt is nagyobb forgalmat vár. Az infláció mérséklődésével a banki kamatok csökkenni fognak, ezért jövőre jobb feltételekkel lehet majd hitelhez jutni. Kedvez az ingatlanpiacnak a kedvezményes lakásáfa meghosszabbítása, valamint a csok plusz bevezetése, amely banki becslések alapján a következő 3 évben csaknem 400 milliárd forint hitelkihelyezést eredményezhet - írták. Az ingatlan.com a falusi csoktól is a piac élénkülését várja, a januártól emelkedő támogatás a vidéki településeken akár nagyobb mértékű áremelkedést okozhat az előrejelzésük szerint.

Az ár- és forgalomnövekedés mértékét az ÉVOSZ egyelőre megjósolhatatlannak tartja, hiszen az elhatározástól számítva legalább 3 hónap, mire elkezdődhet egy építkezés. A piac fellendülése évekig is eltarthat, de szerintük megéri most belevágni, mert biztosan lesz igény a jó minőségű ingatlanokra.

Az ingatlan.com összesítése szerint 50-80 ezer adásvétel maradhatott el az elmúlt 2 évben, ekkora többletre tehát biztosan lehet számítani, ha a gazdasági körülmények engedik. Az ingatlanközvetítő cég szintén úgy véli, hogy a forgalomnövekedés évekig is eltarthat, és jelentős mértékben átalakíthatja a lakóingatlanok piacát.

Fotó: Pixabay

Címkék: ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során