Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 21. 12:58, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Az Európai Bizottság az EU Bírósága elé idézi Magyarországot az adómentes pálinkafőzés miatt

Az Európai Bizottság az EU Bírósága elé idézi Magyarországot az adómentes pálinkafőzés miatt

Az Európai Bizottság csütörtökön úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedéki adómentessége miatt - jelentették be Brüsszelben. A nemzetgazdasági tárca jelezte: a kormány ragaszkodik a házi pálinkafőzés szabadságához.

A magyar szabályozás értemében jövedékiadó-mentes a háztartásokban vagy a szeszfőzdékben személyes használatra előállított pálinka évi 50 liter mennyiségig.
Az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját uniós jogszabály harmonizálja, a belső piaci verseny torzulásainak megelőzése érdekében. Az irányelv alapján Magyarország a szeszfőzdékben előállított, személyes fogyasztásra szánt pálinkára irányadó jövedékiadó-mértéket 50 százalékkal csökkentheti évi 50 liter mennyiségig.
A Magyarország által alkalmazott mentesség tehát meghaladja az uniós szabályozás által megengedett mértéket - hangsúlyozta közleményében az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény.
A Nemzetgazdasági Minisztérium a döntést követően jelezte:
a kormány nem tervezi a házi pálinkafőzés szabályainak szigorítását. Magyarország kész arra, hogy álláspontját az Európai Bíróság előtt is megvédje.
A luxembourgi székhelyű európai bíróság elé utalása az ügynek az utolsó lépés a kötelezettségszegési eljárásban. A brüsszeli bizottság tavaly június 21-én indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországnak ebben a kérdésben. Európai Bizottság azért határozott úgy, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjeszti, mert Magyarország nem vonta vissza a vitatott intézkedéseket.
A brüsszeli testület - amely hivatalból "az uniós jog őrzője", tehát figyelemmel kíséri az EU jogszabályainak érvényesülését a tagállamokban - ezen a napon 151 ilyen vonatkozású határozatot hozott - köztük 15 indoklással ellátott véleményt, valamint 13 keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához.
Az NGM közleményében kifejtette: a kormány csak azt a jogosultságot biztosítja a magyaroknak, amellyel más uniós államok polgárai is élhetnek.
A kormány szerint a vonatkozó magyar szabályozás teljes mértékben megfelel az európai uniós követelményeknek. A pálinkafőzés a történelmi hagyományok alapján kétségkívül a magyarság kulturális örökségének része, így Magyarország más uniós államokhoz hasonlóan biztosítani akarja ezen hagyomány fennmaradását. Részben ezért teremtette meg a kormány - a bérfőzési szeszadó lényegi eltörlésével - a házi pálinkafőzés szabadságát, amely intézkedés hatályban tartásával Magyarország nem kíván többet, mint ami megillet több uniós tagállamot, így például Ausztriát, Németországot, Szlovéniát, Portugáliát is - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).