Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 02. 07:21, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Augusztus közepétől lesz elérhető a fix árfolyam

Augusztus közepétől lesz elérhető a fix árfolyam

Péntektől ismét szabad a jelzálogalapú devizahitelezés, valamint részlegesen megszűnt az árverezési és kilakoltatási moratórium. A nemrég elfogadott törvény értelmében október 1-ig csak 2 százalékát lehet elárverezni a harmincmilli

A Bankszövetség vezető tanácsadója szerint, mivel az ingatlanok árverezése fokozatos, az intézkedés nem dönti be az ingatlanpiacot. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint a bajba jutott hitelesek várhatóan augusztus közepétől vehetik igénybe a fix árfolyamot, amellyel körülbelül tízezer forinttal csökkenthető majd a törlesztőrészlet.

Kovács Zoltán kijelentette: „a mai nappal megszűnt a moratórium, ez viszont nem jelenti azt, hogy a kormány szabadjára engedné a bankokat, illetve a hitelezőket ezen a terepen”. Hozzátette: „az árfolyamrögzítés várhatóan augusztus közepén lép életbe, 45 nappal a jogszabály elfogadását követően. Tehát az árfolyamrögzítés mától még nem érvényes”.

„Nem tisztázott”

A moratórium lejártának következményeiről megoszlik a szakemberek véleménye. A Banki Hitelkárosultak Egyesülete szerint a bajba jutott adósokon nem segít, hogy a kormány kvótarendszert vezet be az árverezések féken tartására.

A szervezet szakértője azt mondta: a Bankszövetséggel kötött megállapodással csak időt nyernek a hitelesek, tényleges megoldást nem jelent az intézkedés. Galcsik Éva szerint továbbra sem tisztázott, hogy az adósok otthonának elárverezésekor milyen szempontok alapján válogatnak majd a bankok.

„A most megjelent jogszabály nem rögzíti azt, hogy az az ominózus 2-3 százalék, kiknek jelent majd veszélyt, és kik azok, akik megmenekülnek” – mondta Galcsik Éva. „Tehát a rendszerben csak annyi került rögzítésre, hogy ennél több ingatlan hogy került árverésre, de a kiválasztás módját nem ismerjük” – fűzte hozzá. (pr)

hírTV

Címkék: árfolyam

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott