Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Július 31. 18:02, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Árokba borult egy veszélyes anyagot szállító tartálykocsi Tuzsérnál

Árokba borult egy veszélyes anyagot szállító tartálykocsi Tuzsérnál

Úgynevezett fáklyázással semmisítik meg a múlt hétfőn Tuzsér és Komoró között árokba borult tartálykocsiban maradt veszélyes anyagot kedden a baleset helyszínén -

közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfőn az MTI-vel. A jármű etilén-oxidot szállított Oroszországból, az úti célja Románia lett volna.

Az egy héttel ezelőtt történt balesetben a jármű - az MTI információi szerint román állampolgárságú - vezetője meghalt, a robbanásveszélyes anyagot tartalmazó tankkonténer azonban nem sérült meg. Csütörtökön az etilén-oxid több mint kilencven százalékát átfejtették és elszállították a helyszínről, kedden pedig megkezdik a maradék anyag helyszíni megsemmisítését.

Dóka Imre, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy Magyarországon és Európa más országában sem fordult még elő olyan baleset, amelyben ez az anyag is érintett volt. A szabályok szerint ha a baleset során nem kerül a környezetbe veszélyes anyag, akkor az átfejtéséről és elszállításáról a szállítmányozónak kell gondoskodnia. A fokozottan tűz- és robbanásveszélyes anyag megsemmisítésére a cég speciális mentőcsoportot hívott segítségül Németországból, és a kármentesítés csak az ő megérkezésük után indulhatott el - magyarázta a munkálatok elhúzódását a szóvivő.

Dóka Imre hangsúlyozta, a baleset és az átfejtés során sem került a levegőbe semmilyen káros anyag, a katasztrófavédelem mobil laborja a helyszínen folyamatosan méréseket végzett, a tűzoltók pedig biztosították és jelenleg is biztosítják a helyszínt.

A tartályban lévő maradék etilén-oxidot úgynevezett fáklyázási eljárással égetik el kedden, a munkálatokat hang- és fényhatás kísérheti, ami a környezetre és a lakosságra nem jelent veszélyt - tájékoztatott a katasztrófavédelem.

A műszaki mentés idejére fenntartják a 4145-ös út Tuzsér és Komoró közötti szakaszán korábban elrendelt útlezárást, de ezúttal nem korlátozzák a vasúti közlekedést, és lakosságvédelmi intézkedést sem kell elrendelni - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére