Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Március 28. 12:34, kedd | Belföld
Forrás: mti

Aranyalbum - Zorán 70 dala két dupla CD-n

Aranyalbum - Zorán 70 dala két dupla CD-n

Zorán jól ismert dalai és ritkaságok egyaránt szerepelnek azon a két dupla CD-n, amely Aranyalbum címmel a napokban jelent meg.

Az énekes szólópályafutása hetven dalát tartalmazza a négy CD, amely az 1974 és 2020 között a Hungaroton és a Universal kiadónál készült felvételekből válogatott.

A Kultúrbarlang gondozásában megjelent két Aranyalbumon Zorán valamennyi, összesen tizennégy stúdióalbumáról található dal. Ezek mellett koncertfelvételek, középlemezeken (EP-ken) megjelent számok, valamint néhány olyan darab, amely CD-n korábban nem volt elérhető. Utóbbiak közé tartozik a Vásott éjek, amely Zoránnak a Metro együttes utáni első saját szóló kislemezén jelent meg 1974-ben.

A Kossuth- és Liszt-díjas előadóművész, énekes a múltban is több válogatással jelentkezett már, ezek általában különböző koncepciók mentén (Metro-évek, szerelmes dalok, unplugged felvételek, külföldi zeneszerzők átiratai) születtek.

A mostani két dupla cd-n szereplő dalok túlnyomó többsége a Zorán pályafutását alapjaiban meghatározó Presser Gábor-Sztevanovity Dusán szerzőpáros alkotása, köztük az Apám hitte, az Amikor elmentél tőlem, A szerelemnek múlnia kell, a Ne várd a májust, a Nekem nem elég vagy a Kóló. A Presser-Dusán páros Zoránnak írt két legutóbbi dala, a koncerteken 2016 óta rendszeresen megszólaló Nincsen kedvem és az Ez volt a dal szintén ott van a válogatáson.

Hallhatóak továbbá Zorán kompozíciói, az Adamis Anna szövegeivel készült dalok (Az legyél, akinek látszol; Kék asszony), külföldi dalok (Dire Straits, Leonard Cohen, Billy Joel, Sting, Chris Rea) átiratai, emellett Sipeki Zoltán szerezte az Emlékek bálja és a Szeretlek című számok zenéjét, Gerendás Péter a Szép Júliáét és az Eső előtt, eső utánét, Závodi Gábor az Élet tanár úrét, de a Szörényi-Bródy szerzőpáros Gyönyörű szép álom, illetve Bródy János Ne várd a májust című dala is felkerült a kiadványra.

"A Metro együttes feloszlását követően az első három szólóalbumomra még sok szerző írt dalokat, én magam is, de 1977-től valóban meghatározóvá vált a Presser-Dusán páros. Felkértem más szerzőket, tehát a nyitottság megvolt bennem, de csak az számított, hogy mindig a legjobb számok kerüljenek fel a lemezekre" - mondta Zorán egy korábbi interjúban az MTI-nek.

Az Aranyalbum második, 1994-2020 alcímű kiadványán a Magyarország című dal is szerepel, amely a Locomotiv GT utolsó, 2002-es lemezén is rajta volt.

A Zorán fivére, Dusán által magyarra átültetett külföldi slágerek között számos olyan akad, amely a legjobban sikerültek közé tartozik.

"A Volt egy tánc Leonard Cohen Take This Waltz-ának magyar változata, de említhetem az Üres bölcsőt ringat a Hold fényét, Harry Chapin felvételét vagy a Szép holnapot is, amely Mark Knopfler szerzeménye és Why Worry címmel a Dire Straits slágere volt" - mondta Zorán szintén egy korábbi interjúban az MTI-nek.

Az előadóművész tíz nappal ezelőtt, március 18-án adott nagy sikerű, teltházas koncertet a Papp László Budapest Sportarénában.

Fotó: mti

Címkék: zene, zorán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.