Városlista
2021. június 24, csütörtök - Iván

Hírek

2021. Január 29. 15:05, péntek | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Allergiát válthat ki a tücsökevés

Allergiát válthat ki a tücsökevés

Akik a kagyló- és rákfélékre allergiásak, azoknál a tücsökből készült ételek is kiváltják a betegséget egy új ausztrál kutatás szerint.

A tücsökalapú fogásokban 20 olyan proteint azonosítottak, amely egyes embereknél súlyos allergiás reakciót okozhat - írták a kutatók a Food Chemistry című szaklap friss számában. A projektet a nyugat-ausztráliai Edith Cowan Egyetem tudósa, Michelle Colgrave vezette.

A kutató szerint a tücskök és más rovarok kulcsfontosságú táplálékai lehetnek a 2050-ben a Földön élő, mintegy 9,7 milliárd embernek.

"Több mint kétmilliárdan ma is naponta esznek rovarokat, ami fenntartható megoldás lehet, mert fehérjéi jól kiegészítik a hagyományos állati fehérjeforrásokat. A tücsök fehérjetartalma magas, tápanyagokban gazdag, ráadásul környezetbarát. Számos kutatás kimutatta, hogy jót tesz a belek egészségének, csökkenti a vérnyomást és sok benne az antioxidáns" - magyarázta.

Számos jó tulajdonsága mellett azonban jelentős mennyiségű fehérjét találtak benne, amely allergiát válthat ki a rákfélékre érzékenyeknél.

"Ennek az az oka, hogy a tücsök, a lisztbogár és más rovarok közeli rokonai a rákféléknek. A világon az emberek három százaléka kagyló- és rákallergiás, az arány életkor és régió szerint változó. Nagy az esélye annak, hogy ezek az emberek a rovarokra is allergiásak" - mondta Colgrave.

A rovarok ennek ellenére használható élelemforrások, de ebből a szempontból is ellenőrizni kell őket, a rovarokból készült ételeket pedig tájékoztató címkével kell ellátni, nehogy az allergiások véletlenül elfogyasszák őket.

A kutatók egész tücsök, sült egész tücsök, valamint a sülttücsökpor fehérjéit hasonlították össze az ismert allergénekkel.

Eredményeik segítségével kimutathatók a tücsöktartalmú ételek allergénjei, melyek a biztonság érdekében a csomagolás címkéjén is feltüntethetők.

Címkék: allergia, evés, tücsök

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 23. 16:06, szerda | Életmód

A kávézás csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát

A kávé fogyasztása csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát - állapították meg brit kutatók, akik a BMC Public Health orvosi folyóiratban publikálták tanulmányukat.

2021. Június 21. 16:00, hétfő | Életmód

Május végéig 12 500 köbméter szeméttől tisztították meg az erdőket

A Tisztítsuk meg az országot akció keretében, május végéig 12 500 köbméternyi hulladékot gyűjtöttek össze az erdőkben az erdőgazdaságok

2021. Június 18. 17:11, péntek | Életmód

A Föld páratlan mennyiségű hőt nyel el

Páratlan mennyiségű hőt nyel el a Föld, energiaegyen-súlytalansága nagyjából megkétszereződött 2005 és 2019 között

2021. Június 18. 11:11, péntek | Életmód

EMA: az engedélyezett oltóanyagok védelmet nyújtanak a vírus domináns törzseivel szemben

A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az európai uniós használatra eddig engedélyezett valamennyi koronavírus elleni oltóanyag,