Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 20. 21:20, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Agyhártyagyulladás - ÁNTSZ: évente átlagosan 35-40 megbetegedést okoz a meningococcus

Agyhártyagyulladás - ÁNTSZ: évente átlagosan 35-40 megbetegedést okoz a meningococcus

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás, illetve vérmérgezés súlyos, de ritka betegség, az utóbbi időben évente átlagosan 35-40 ilyen esetet jelentettek Magyarországon - írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a honlapján.

A tapasztalatok szerint a betegség a leggyakrabban a téli-tavaszi hónapokban fordul elő. Az idén januártól március végéig 38, áprilisban három, májusban öt megbetegedés fordult elő. Júniusban és júliusban eddig egy-egy megbetegedésről szerzett tudomást a népegészségügyi szolgálat. A megbetegedések szórványosak voltak, nem volt köztük járványügyi kapcsolat - írták. Kifejtették: a megbetegedés két formája az agyhártyagyulladás és a vérmérgezés. A kórokozóval fertőződöttek többsége azonban nem betegszik meg, csak tünetmentesen hordozza egy ideig a baktériumot. A bakteriális fertőzés lappangási ideje 2-10 nap. Az agyhártyagyulladás tünetei lázzal, levertséggel, fejfájással kezdődnek. Idősebb gyermekeknél, illetve felnőtteknél kezdetben gyakran hányinger, magas láz, fejfájás, levertség jelentkezik, a későbbiekben tarkómerevség, fénykerülés, eszméletvesztés.
Az ÁNTSZ hangsúlyozta, hogy gyanú esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A bakteriális agyhártyagyulladást okozó baktériumok közül a meningococcus nyál útján - köhögéssel, tüsszentéssel, csókolózással - emberről emberre terjedhet, ezért kapta a betegség a megkülönböztető nevét: járványos agyhártyagyulladás. A meningococcus okozta agyhártyagyulladás, illetve vérmérgezés néhány óra vagy egy-két nap alatt fejlődik ki. A korai felismerés a beteg életét mentheti meg - hangsúlyozta az ÁNTSZ, hozzátéve: a betegség hosszú távú megelőzésének a leghatékonyabb módja a védőoltás. A megbetegedés gyanúja esetén a beteggel szoros kapcsolatban élők a betegség kialakulásának veszélye miatt, a rövid távú megelőzés érdekében antibiotikumot kapnak, amelyet az ÁNTSZ ingyenesen biztosít azoknak, akik számára az indokolt. A beteg közvetlen hozzátartozói gyakran már a kórházban megkapják a megelőző gyógyszeres kezelést. Mindazok számára viszont, akik nem kerültek közvetlen kontaktusba, szoros kapcsolatba a beteggel, a megelőző gyógyszeres kezelés nem szükséges - közölte az ÁNTSZ. A Facebook közösségi oldalon terjedt el a napokban a hír, hogy egy budapesti fiatal lány, aki a múlt hét végén részt vett Zamárdiban a Balaton Sound fesztiválon, néhány nappal később fertőző agyhártyagyulladásban meghalt. Némedi Mária, a kistarcsai Flór Ferenc Kórház orvos igazgatója csütörtökön megerősítette az MTI-nek, hogy a fiatal lány az intézményben kedden fertőző agyhártyagyulladásban hunyt el. Az ÁNTSZ közölte: azok, akik a fesztiválon vagy utána közvetlen kapcsolatba kerültek a 17 éves budapesti lánnyal, már megkapták a szükséges antibiotikus kezelést; csütörtök délig 69 embert láttak el.
Pénteken azt közölték: csütörtökön egy 15 éves lány került kórházba, akinek a szervezetében kimutatták a baktériumot. Az ő környezetéből ugyanezen a napon kórházba vittek egy 16 éves beteget is, szintén ilyen megbetegedés gyanújával. Esetében a laboratóriumi vizsgálat nem mutatta ki a C-típusú kórokozót. A két fiatal az elmúlt hétvégén rövid időt töltött Siófokon és Szabadifürdőn, de a Zamárdiban zajló Balaton Sound fesztiválon nem vettek részt. A két beteg és a kedden meghalt lány között járványügyi kapcsolatot nem tártak fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során