Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 23. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Adósságátvállalás: tizenhét kistelepülésnek lesz könnyebb

Adósságátvállalás: tizenhét kistelepülésnek lesz könnyebb

Tizenhét hátrányos helyzetű börzsönyi kistelepülés lélegezhet fel az adósságátvállalásnak köszönhetően – jelentette be Harrach Péter.

Fellélegezhet az a tizenhét hátrányos helyzetű börzsönyi kistelepülés, amelynek teljes mértékben átvállalja az adósságait az állam az év végétől – mondta az érintett polgármesterekkel Szobon folytatott csütörtöki megbeszélés után Harrach Péter, a választókörzet országgyűlési képviselője. A KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: a számos új feladattal terhelt, ám ehhez forrásokkal általában nem rendelkező kistelepülések kényszerű hitelfelvételeik miatt olyan nehéz helyzetbe jutottak, hogy az utolsó percben jön a segítség nekik.

Mivel a szobi kistérségben – két város kivételével – ötezer lakosúnál kisebb települések találhatók, a polgármesterek megkönnyebbüléssel fogadták az állami adósságátvállalást, és a megbeszélésen főként technikai jellegű kérdések kerültek szóba – mondta a politikus.

A hitelekre és kötvénykibocsátásokra vonatkozó felvetések mellett téma volt az iskolák állami fenntartásba vétele is – tette hozzá Harrach Péter, megjegyezve: fontos, hogy az önkormányzatok és az oktatási intézmények közötti családias, felelősségteljes magatartás megmaradjon.

Az életben maradás lehetőségét biztosítja az adósságátvállalás

Remitzky Zoltán, Szob független polgármestere azt mondta: a Pest megye északi szegletében lévő 17 kistelepülés számára az adósságátvállalás az életben maradás lehetőségét biztosítja. „Oázis, egyben rezervátum” ez a vidék – utalt a páratlan természeti környezetre, valamint az errefelé „lomha lábon mozgó” gazdaságra a városvezető.

A 26 ezer lakosú kistérség központjának számító csaknem 3 ezer lakosú Szobnak hosszú lejáratú kötvényben 150 millió, tizenhat évig fizetendő hitelben 81 millió, rövid lejáratú hitelek formájában 45 millió forintnyi adóssága van – mondta összegzésül a polgármester.

Felkészülten várják a delegációt

A Magyar Nemzet korábban arról számolt be az adósságátvállalásról szóló tárgyalások kapcsán, hogy a települések igyekeznek felkészülten várni a delegációkat, és többnyire sejtik, hogy az állam végül az adósságuk mekkora hányadát vállalja át.

Magyarország öt legeladósodottabb települése (Infografika: Máté István/MNO).

Hódmezővásárhelyen kezdődött

Az önkormányzati adósságok állami átvételével kapcsolatos egyeztetések a múlt héten kezdődtek el. November 15-én Hódmezővásárhelyen volt az első egyeztetés, ahol Matolcsy György közölte: a kormány szándéka, hogy az önkormányzatok döntő többségét kiváltsa az adósságcsapdából. Az előző nap kormányszóvivői tájékoztatón Tállai András ismertette: az ötezres lélekszámnál kisebb települések adósságát még idén teljes egészében rendezi az állam, az ennél nagyobbak esetében pedig 2013 közepéig vállalja át az adósságállományt, 40 és 70 százalék közötti mértékben.

Az önkormányzati államtitkár kifejtette: az ötezer lakosúnál nagyobb települések esetében a helyhatóság iparűzési adóból származó bevételétől függ majd, hogy az idén szeptember 30-án fennálló kötelezettségből mennyit vesz át az állam, amely szerződést köt majd az önkormányzatokkal. Giró-Szász András kormányszóvivő közlése szerint a kormány mérlegeli, hogy azokat a városokat, amelyeknek nincs kiváltandó hitelük, kedvezőbb helyzetbe hozza fejlesztési elképzeléseik megvalósításakor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: