Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Szeptember 24. 06:00, szerda | Belföld

Adómentes a tanulmánytámogatási összeg?

Adómentes a tanulmánytámogatási összeg?

Tanulmányai finanszírozására alkalomszerűen támogatást kap egy fiatal egy külföldi cégtől. Kérdése, hogy ezek után az összegek után kell-e adód fizetnie. Az onlinejogsebesz.hu segít ebben.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

A fiam egyetemista, viszont az egyetem elvégzése után külföldre szeretne menni dolgozni egy nagyobb játékcéghez programozni. Azt hiszem kínai a cég. Ezzel a céggel kapcsolatban áll már pár éve. A cég vezetője időnként bizonyos összeget utal számára/150 000Ft-500000Ft-ig a tanulmányai finanszírozására, segítségként, laptopot, programot tudjon venni a saját maga fejlődésére fordítja ezt a pénzt, mondván, hogy ha majd kimegy oda dolgozni kevesebb bért kap, vagy majd visszaadja ott majd rendezik./ Ez még csak tavaly ősztől történt pár alkalommal. Erről se szerződés, semmi megállapodás nincs, és vagy a playpal számlájára kapja a pénzt, onnan utalja át ide a saját bankszámlájára, vagy western junioron keresztül kapja. Nem szeretnénk törvénytelenséget elkövetni, de fogalmunk nincs, hogy ebben az esetben kell-e fizetni ez után az összegek után adót, vagy illetéket, be kell-e jelenteni ezt valahová. Ebben kérném szépen a segítségét. Tisztelettel.

2014. 06. 28.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Ez egy fogós kérdés, ugyanis a törvényi rendelkezés a következőképpen szól:
1.§ (3) A magánszemély minden jövedelme adóköteles. Ettől eltérő szabályt, az adóból kedvezményt a kivételes célok érdekében - e törvény alapelveinek figyelembevételével - csak törvény állapíthat meg. Az adó alapja az adóköteles bevételből megállapított, e törvény rendelkezései szerinti levonásokkal csökkentett jövedelem és az adóalap-növelő tételek összege. [Szja tv]
Amennyiben ezt vesszük figyelembe, akkor kell jövedelme után adót fizetni. Ezen jövedelmet természetesen valamilyen jogviszony igazolással kell alátámasztani. Ez esetben Önöknek problémát jelenthet az, hogy milyen jogcímen szerzi gyermeke a jövedelmét, illetve ez mivel igazolható.
Azt javasolnám a támogatást nyújtót kellene megkérdezni arról, hogy amennyiben a támogatást biztosítja, azt milyen jogcímen teszi. Ugyanis általánosságban megállapítható, hogy az egyes ösztöndíjak adómentesek, így feltételezhető, hogy az a támogató országában is adómentes lehet.
Amennyiben pedig ezt támogatásként, ösztöndíjként juttatja gyermekének az összeget, lehetséges, hogy erről dokumentációt is tudnak küldeni.

A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.