Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. November 24. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Adaptive Hussars 23 - Szalay-Bobrovniczky Kristóf: sikeresen zárult a hadgyakorlat

Adaptive Hussars 23 - Szalay-Bobrovniczky Kristóf: sikeresen zárult a hadgyakorlat

Sikeresen zárult az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti hadgyakorlat - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön az MTI-vel.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert idézve azt írták: közel 6000 fő, 47 katonai szervezet részvételével lezárult a Magyarországon harminc éve nem látott méretű és komplexitású Adaptive Hussars 2023 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat, amelynek keretében sikeresen vizsgázott mind a Magyar Honvédség, mind a védelmi igazgatás.

A hadgyakorlatot azért rendelte el a honvédelmi miniszter, hogy a magyar haderő védelmi képességét teszteljék, hiszen a veszélyek korában - amikor háború, migráció és azzal együtt terrorizmus fenyegeti Európát - Magyarország biztonsága az első - emlékeztettek.

Az Adaptive Hussars 2023 elnevezésű, négy NATO-tagállam katonái részvételével megtartott, 9 napos többnemzeti hadgyakorlat keretében "megmozdult az egész katonai rendszer" - emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Az ország védelmi rendszerét 5 vármegyében és 40 helyszínen mintegy 6 ezer fő és 700 technikai eszköz mozgatásával sikerült tesztelni. A katonák jelen voltak földön, vízen és levegőben, a haderő gyakorlatilag egész héten háborús üzemmódban működött - közölte a miniszter.

A gyakorlat célja az volt, hogy megismerjék és leteszteljék, hogyan reagál a magyar haderő a kiszámíthatatlan helyzetekre - húzta alá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelezte, a váratlan incidensekkel is végrehajtott nemzetközi gyakorlat részeként például egy szimulált akció miatt vadászgépeket kellett Kecskemétről Sármellékre telepíteni.

"Itt a katonák lepróbálták, hogy hogyan tudják az üzemanyag-ellátást, mint legfontosabb logisztikai feladatot biztosítani egy esetleges terrorfenyegetés esetén" - tette hozzá.

Kitért arra, eredményesen integrálták az ország területén települt NATO-erőket a védelmi műveleteikbe, illetve sikeresen felkészültek a szövetség védelmünkre kirendelt erőinek fogadására és velük együttműködésben a védelem megszervezésére.

A miniszter elmondta: sikerült eredményesen együtt alkalmazni az aktív és tartalékos képességeket, ugyanakkor úgy látja, a védelmi képességek 500-600 tartalékos részvételével lezajlott tesztelése rámutatott arra, hogy a jövőben javítani és egyszerűsíteni kell a tartalékosok "behívásán".

A tárca ezért párbeszédet kezdeményez a munkaadói oldallal is annak érdekében, hogy a jövőben megkönnyítsék a tartalékosok részvételét a gyakorlatokon.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: bár a gyakorlat tanulságainak elemzése még folyamatban van, az már most megállapítható, hogy az ország védelmi rendszere fejlődik, és képes betölteni létfontosságú szerepét a dinamikusan változó biztonsági környezetben - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során