Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Július 29. 20:33, péntek | Külföld
Forrás: MTI

A vártnál jobb lett az euróövezeti GDP-növekedés a második negyedévben

A vártnál jobb lett az euróövezeti GDP-növekedés a második negyedévben

A második negyedévben a várnál jobban alakult az euróövezeti gazdasági növekedés az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló pénteken publikált első becslése alapján.

Az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) 0,7 százalékkal bővült a 2022 júniusáig tartó három hónapban, az első negyedévi 0,5 százalékos növekedést követően, és felülmúlta a 0,2 százalékos növekedésre vonatkozó piaci előrejelzéseket.
Az Európai Unióban a második negyedévben 0,6 százalékkal nőtt negyedéves bázison a bruttó hazai termék, az első negyedévivel megegyező mértékben.
Az egy évvel korábbit az euróövezeti és az uniós GDP egyaránt 4,0 százalékkal haladta meg a második negyedévben. Az első negyedévi éves növekedés az euróövezetben 5,4 százalékos, az EU-ban 5,5 százalékos volt.
A mostani lett az elmúlt három negyedév legerősebb teljesítménye az euróövezetben, elsősorban a koronavírus-járvány miatti korlátozások lazításának és a déli országok nyári turisztikai szezonjának köszönhetően.
Ugyanakkor vannak érzékelhető jelei egy küszöbön álló esetleges recessziónak is: a német gazdasági növekedés megtorpant, illetve néhány ország, köztük Portugália (-0,2 százalék), Litvánia (-0,4 százalék) és Lettország (-1,4 százalék) gazdasági teljesítménye máris zsugorodott.
Ugyanakkor az energiaválság és az ukrajnai háború még messze nem ért véget, és az Oroszországból érkező földgázkiesések a gazdaság téli kilátásait veszélyeztetik, tovább gerjesztve az inflációt és ezzel együtt a kamatlábakat is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.