Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2012. Január 15. 14:53, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A túl sok D-vitamin árthat a szívnek

A túl sok D-vitamin árthat a szívnek

Tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin elengedhetetlen a csontok egészségéhez és a szívre is jó hatást fejthet ki. Egy új kutatás azonban azt állítja, ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor kártékony lehet.

'A D-vitamin egyértelműen kell ahhoz, hogy egészségesek legyünk. Csökkenti a kardiovaszkuláris gyulladásokat, az atherosclerosist (szerk.:idegrendszeri tünetek akut jelentkezése az agy, ér-eredetű károsodásának következtében) és a halálozást. Úgy tűnik azonban, hogy egy bizonyos ponton sok lehet a jóból - mondta a tanulmány vezetője Dr. Muhammad Amer, a Johns Hopkins orvosi egyetemtől.

A jelenlegi tanulmány során a kutatók egy 5 éven át tartó, 15 ezer ember részvételével készült, nemzeti felmérés adatait vizsgálták meg. Arra a következtetésre jutottak, hogy a normál szinten lévő D-vitaminhoz alacsony szintű c-reaktív protein (CRP) társul, amely a szív és a véredények gyulladásának egy jelzője.

Megállapították: amikor a D-vitamin szint megemelkedett, a CRP is megemelkedett, növelve a szívproblémák kialakulásának esélyét. 'A gyulladás, amit a D-vitamin lecsökkentett, nem ment lejjebb magasabb D-vitamin szint esetében' - magyarázta Amer. A kutatók levonták a következtetést: az embereknek tudatában kell lenniük az étrend-kiegészítők lehetséges kockázatainak, ek különösen igaz a D-vitaminra - írja a healthday.com

OrientPress Hírügynökség

Címkék: D-vitamin, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:38, szombat | Belföld

Folytatódik a Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztése

Járművek restaurálásával és további beszerzésekkel folytatódik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) gyűjteményének fejlesztése.

2024. Július 13. 08:37, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: megnyertük egyszer, másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

Három a magyar igazság: megnyertük egyszer, megnyertük másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

2024. Július 13. 08:35, szombat | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható szombaton az ország nagy részén

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható szombaton több régióban - közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel.

2024. Július 12. 07:58, péntek | Belföld

Sok napsütés mellett néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő a hétvégén

Sok napsütés mellett elszórtan záporokra és zivatarokra kell számítani a hétvégén, néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.