Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2012. Január 15. 14:53, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A túl sok D-vitamin árthat a szívnek

A túl sok D-vitamin árthat a szívnek

Tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin elengedhetetlen a csontok egészségéhez és a szívre is jó hatást fejthet ki. Egy új kutatás azonban azt állítja, ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor kártékony lehet.

'A D-vitamin egyértelműen kell ahhoz, hogy egészségesek legyünk. Csökkenti a kardiovaszkuláris gyulladásokat, az atherosclerosist (szerk.:idegrendszeri tünetek akut jelentkezése az agy, ér-eredetű károsodásának következtében) és a halálozást. Úgy tűnik azonban, hogy egy bizonyos ponton sok lehet a jóból - mondta a tanulmány vezetője Dr. Muhammad Amer, a Johns Hopkins orvosi egyetemtől.

A jelenlegi tanulmány során a kutatók egy 5 éven át tartó, 15 ezer ember részvételével készült, nemzeti felmérés adatait vizsgálták meg. Arra a következtetésre jutottak, hogy a normál szinten lévő D-vitaminhoz alacsony szintű c-reaktív protein (CRP) társul, amely a szív és a véredények gyulladásának egy jelzője.

Megállapították: amikor a D-vitamin szint megemelkedett, a CRP is megemelkedett, növelve a szívproblémák kialakulásának esélyét. 'A gyulladás, amit a D-vitamin lecsökkentett, nem ment lejjebb magasabb D-vitamin szint esetében' - magyarázta Amer. A kutatók levonták a következtetést: az embereknek tudatában kell lenniük az étrend-kiegészítők lehetséges kockázatainak, ek különösen igaz a D-vitaminra - írja a healthday.com

OrientPress Hírügynökség

Címkék: D-vitamin, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 22. 15:37, csütörtök | Belföld

Enyhe, de esős, szeles idő várható a hétvégén

A megszokottnál enyhébb idő várható a hétvégén is, a hőmérséklet csúcsértéke továbbra is bőven 10 Celsius-fok felett alakul, de többször kell esőre, záporra számítani, és a szél is gyakran lesz élénk, olykor erős

2024. Február 22. 15:32, csütörtök | Belföld

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok

2024. Február 22. 09:27, csütörtök | Belföld

Két hajó égett az alsóörsi kikötőben

Egy vitorlás hajó és egy segédmotoros elektromos hajó égett a Veszprém vármegyei alsóörsi kikötőben - közölte a katasztrófavédelem csütörtök reggel a honlapján.

2024. Február 22. 09:23, csütörtök | Belföld

KSH: bruttó átlagkereset 655 600 forint volt 2023 decemberében

2023 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.