Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. December 21. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A tradicionális játékok reneszánszát hozza az idei karácsony?

A tradicionális játékok reneszánszát hozza az idei karácsony?

A hazai játékpiac változóban van: a játékokra költött összegek csökkentek, a vásárlási időszak lerövidült. A tradicionális játékok szerepe viszont újra felértékelődik, az idényjellegű játékokkal szemben. Kelendőek azok az „örökzöld“ játékok is,amelyek valódi játékélményt jelentenek, fejlesztik a gyerekek képességeit, vagy közös játékra adnak lehetőséget a családban. Ezeket a szülők is nagyon szeretik, és előszeretettel vásárolják.

A játékpiac sem tudja magát függetleníteni a világban általában jellemző gazdasági hatásoktól. Magyarországon a játékpiac forgalomcsökkenése 15-25 százalékosra becsülhető. Piaci szereplőnként eltérő mértékben, de mindenképpen csökkentek az eladások az elmúlt két évben. Borhi János, Magyarország egyik legnagyobb, hagyományos minőségi játékokat forgalmazó cégének, a Formatex Kft-nek a tulajdonosa szerint idén decemberben, a karácsonyi vásárlások után kapunk választ arra, hogy megáll-e idén a játékpiac zsugorodásának folyamata.

Tapasztalataik szerint a családok karácsonykor az utóbbi években évről évre kevesebbet költenek játékra. A válság előtti időszakhoz képest az árpontok megfeleződtek: míg korábban a 20 ezer forint fölötti játék számított drágának, ma már a 10-12 ezer forint feletti játékot is annak tekintik a vásárlók. Jelenleg az 5-7 ezer forint közötti játékok a legkelendőbbek. A szakember szerint ugyanakkor a magyar szülők számára továbbra is fontos,hogy gyerekeiknek megvehessék a kívánt játékot, ebből a szempontból a játékszektor a válság ellenére is talán szerencsésebb helyzetben van más ágazatokhoz képest.További sajátosság, hogy márkahűek maradtak a vásárlók. A bizonytalan gazdasági környezetben a szülők sokkal szívesebben nyúlnak olyan játékhoz,ahol a márkanév és a minőség biztosan jó választást jelent.A vásárlók próbálnak olyan játékokat vásárolni a gyerekeiknek, amelyek időtállóak, segítik a készségfejlesztést, és összességében értéket közvetítenek. Az egyik legnagyobb hazai játékforgalmazó cégnél úgy látják, hogy a hagyományos játékok piacán kétféle sikertermék van. Egyrészt, népszerűek az aktuálisan divatos, gyűjthető-cserélhető játéktípusok, vagy az egy konkrét sorozathoz illetve mesehőshöz/akcióhőshöz kapcsolódó játékok. Ezek rövidebb ideig tartják ébren a gyerekek érdeklődését, de egy adott időszakban nagy forgalmat biztosítanak.

Kelendőek valódi játékélményt jelentő játékok is, melyek fejlesztik a gyerekek képességeit, és közös játékra adnak lehetőséget a családban. Ilyenek az építőjátékok, szerepjátékra alkalmas babák illetve babaházak és a társasjátékok. Borhi János szerint a vásárlások időzítése is megváltozott. Az éves forgalom közel 70 százalékát változatlanul a szeptember-december közötti időszakban érik el a forgalmazók. Ugyanakkor korábban szeptembertől novemberig fokozatosan nőttek az eladások, a csúcs pedig a karácsony előtti négy hétben volt tapasztalható. Az idei évben ehhez képest meglepődve tapasztalta a cég, hogy az októberi eladások a vártnál magasabbak lettek. Ez azt mutatja, hogy a tudatosabb szülők egy csoportja előre kigondolja és bebiztosítja a karácsonyi ajándékot,és erre a kiskereskedők is felkészülnek. Az idei, novemberi eladások pedig a vártnál alacsonyabbak voltak, így az elmaradt forgalmat a decemberi két-három hétvége alatt lehet pótolni, és a játékboltokban illetve a webáruházakban az utolsó napokban nagy dömpingre lehet számítani. A családok egy jó része tehát kivár, hátha az akciós ajánlatok között talál megfelelőt, és így jelentős összeget spórolhat meg a család számára.

Címkék: játék, karácsony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.