Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Október 04. 14:21, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei

Ismét változott a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeire vonatkozó szabályozás.

A 2011 július 2-án hatályba lépett 102/2011.(VI.29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.), a 189/2011. (IX.19.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: Mr.), 2011. szeptember 20-i hatállyal módosult. A kérelmek benyújtásának határideje 2011. október 15-ére változott.

A változások értelmében a támogatás felhasználása a - korábban jelzett lízing szerződés kötelező megkötése helyett - finanszírozó szervezettel kötött kölcsönszerződés keretében történik. A szerződésben a finanszírozás részeként megjelenik a R. szerinti támogatás összege (900.000 Ft illetve 600.000 Ft.)

A támogatás felhasználásának kizárólagos módja a kölcsönszerződés megkötése. Abban az esetben is, ha a jogosult magasabb kezdőrészlettel, illetve a teljes vételárral rendelkezik.

A jogosult kezdő részletét (saját tőke) a finanszírozó szervezet betétként kezeli, amennyiben azt a jogosult igényli. Ennek terhére történik a kölcsön törlesztő részletének havonkénti levonása oly módon, hogy az a támogatott számára felmerülő költségek csökkenését eredményezze.

A személygépjárművek rendelkezésére bocsátása a finanszírozó és a jogosultak között megkötött kölcsönszerződés keretében történik. A tulajdon-átszállás tényére figyelemmel. A támogatott gépkocsira vonatkozóan 3 éves elidegenítési tilalmat jegyeznek be.

Bővül a súlyos mozgáskorlátozott személyek szállítását vállalók köre. Az Mr. lehetővé teszi - ellenszolgáltatás nélkül -, hogy a súlyos mozgáskorlátozottat olyan magánszemély is vállalhassa, aki az önkéntes tevékenységről szóló törvény hatálya alá tartozik. Az önkéntes közérdekű tevékenységet végző személyeknek a fogadó szervezettel kötött önkéntes szerződését ebben az esetben csatolni kell a kérelemhez.

Így azok a jogosítvánnyal nem rendelkező mozgássérültek is igénybe tudják venni a támogatást, akiknek családtagjai valamilyen okból a szállításukat annak ellenére nem tudják vállalni, hogy egyébként van érvényes jogosítványuk. Illetve akiknek nincs olyan közeli hozzátartozójuk, aki szállítaná őket.

A körültekintő tájékoztatás érdekében a támogatás felhasználása során a kölcsönszerződés kizárólag a súlyos mozgáskorlátozott személlyel köthető, illetve az utalvány az Ő nevére állítható ki. Azaz a szállítást vállaló személy a támogatás jogosultja nem lehet.

További információk a témában elérhetők a megyei, fővárosi kormányhivatalokban.

OrientPess Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során