Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Július 16. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

A spanyol bankmentő program 2028-ig tarthat

A spanyol bankmentő program 2028-ig tarthat

A 100 milliárd eurós spanyol bankmentő program 2028-ig tarthat, a támogatást négy részletben utalják át és az első 30 milliárd euró már júliusban megérkezhet - írta vasárnap a Der Spiegel.

A német hetilap az ideiglenes euróövezeti mentőalapot (EFSF) kezelő szervezet vezetőségének egy belső feljegyzésére hivatkozva azt írta, hogy a július végére ütemezett első átutalás révén a legsúlyosabb helyzetben lévő spanyol bankok összesen 20 milliárd euró tőkeinjekciót kaphatnak, 10 milliárd euróból pedig biztonsági tartalékot képeznek, amelyből bármelyik bank igényelhet forrást.
A második részlet 15 milliárd euró, azt novemberben szabadítják fel Spanyolország számára. Ugyancsak novemberben a rosszul teljesítő és bedőlt hitelek, illetve a leginkább kockázatos értékpapírok elkülönítésével létrehoznak majd egy úgynevezett rossz bankot, amelynek alaptőkéjéhez 25 milliárd eurót biztosít az EFSF.
A hitelcsomag harmadik és a negyedik részlete szintén 15 milliárd euró lesz, az utalást december végére, illetve 2013 június végére tervezik. Az így szerzett forrást nem számítják hozzá a spanyol államadóssághoz. Ennek a megoldásnak az a célja, hogy Spanyolország ne szoruljon ki a pénzügyi piacokról. A 100 milliárd eurós támogatás legkésőbb 2028-ig kell visszafizetni - írta a Der Spiegel.
Spanyolország június elején kért pénzügyi támogatást az euróövezeti társországoktól az ingatlanpiac összeomlása miatt válságba jutott bankszektor stabilizálására. A támogatásról a tervek szerint az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács (Eurócsoport) július 20-án következő ülésén kötnek majd végleges megállapodást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése