Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2012. Január 12. 12:53, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A pikkelysömör növeli a szívbetegségek kockázatát

A pikkelysömör növeli a szívbetegségek kockázatát

Nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a szívbetegségek kockázatára azoknak, akik pikkelysömörtől szenvednek – állítja egy új tanulmány.

A kutatók ugyanis megállapították, hogy a betegség okozta artéria-blokkolás jobban növeli a szívbetegségek kockázatát, mint azoknál, akiknek nincsen bőrbetegségük – írja az iBBC News.

Az orvosok azt tanácsolják a pikkelysömörben szenvedőknek, hogy végeztessenek el szűrővizsgálatot annak érdekében, hogy megtudják, beletartoznak-e a rizikócsoportba, vagy sem – mondja Dr. Joel Gelfand, a Pennsylvania Egyetem bőrgyógyász professzora.

A professzor hozzátette, a rizikófaktort befolyásolja a dohányzás, a vérnyomás, a koleszterin-és a vércukorszint, valamint a testtömeg index (BMI). A kutatók a a felméréshez szűrővizsgálaton, úgynevezett koronográfián átesett páciensek beszámolóit használták, és a pikkelysömörtől szenvedő, illetve az egészséges betegeket hasonlítottak össze.

A 9500 vizsgált beteg közül mindössze kétszáznak volt pikkelysömöre. Összehasonlítva a többi, szívszűrésen átesett pácienssel, nekik nagyobb valószínűséggel voltak koleszterin és súlyproblémáik. Összességében a pikkelysömörös betegek 84 százalékának volt érszűkülete, illetve koszorúér-betegsége, ezzel szemben a bőrbetegségtől nem szenvedők 75 százalékánál álltak fenn az előbbi tüntetek. A kutatók azt is megállapították, hogy annál nagyobb a szívbetegség kialakulásának kockázata, minél tovább szenved valaki a pikkelysömörtől.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 22. 15:37, csütörtök | Belföld

Enyhe, de esős, szeles idő várható a hétvégén

A megszokottnál enyhébb idő várható a hétvégén is, a hőmérséklet csúcsértéke továbbra is bőven 10 Celsius-fok felett alakul, de többször kell esőre, záporra számítani, és a szél is gyakran lesz élénk, olykor erős

2024. Február 22. 15:32, csütörtök | Belföld

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok

2024. Február 22. 09:27, csütörtök | Belföld

Két hajó égett az alsóörsi kikötőben

Egy vitorlás hajó és egy segédmotoros elektromos hajó égett a Veszprém vármegyei alsóörsi kikötőben - közölte a katasztrófavédelem csütörtök reggel a honlapján.

2024. Február 22. 09:23, csütörtök | Belföld

KSH: bruttó átlagkereset 655 600 forint volt 2023 decemberében

2023 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.