Városlista
2022. június 28, kedd - Levente, Irén

Hírek

2014. Július 24. 15:50, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A nyálból is megállapítható lesz a vércukorszint

A nyálból is megállapítható lesz a vércukorszint

Egy új érzékelő teszt kifejlesztése van folyamatban cukorbetegek számára, ami a vér helyett a nyálból tudja megállapítani a vércukorszintet - adta hírül a Health Day.

A providencei Brown Egyetem kutató létrehozták és mesterséges nyál segítségével sikeresen tesztelték az új érzékelő készüléket. Az eszköz tulajdonképpen fény, fém és egy olyan speciális enzim segítségével méri meg a vércukorszintet, ami annak érzékelésekor megváltoztatja a színét.

A cukorbetegeknek a vércukorszint ellenőrzésére naponta több alkalommal, az ujjukból vesznek vért. A szakemberek egy másik lehetőség után kutatva fedezték fel, hogy a nyál szintén alkalmas lehet ennek mérésére.

Az érzékelőt azonban valószínűleg még Amerikában sem fogják árulni egy hamar, meg kell várni ugyanis nagyobb méretű klinikai vizsgálatok bizonyító eredményességét, mielőtt még jóváhagynák az eszközt.

Címkék: cukor, mérés, nyál, vér, vércukor

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 17:02, szombat | Életmód

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

2022. Június 25. 14:06, szombat | Életmód

Csökkent az elküldött sms-ek és emelkedett a mobil hívások száma az elmúlt években

A lakossági előfizetők 2021-ben 714 millió sms-t írtak és küldtek ki a mobiljaikkal, 2018-ban azonban ez a szám még meghaladta az egymilliárdot; bár az sms-küldési kedv csökken, a mobilhívások száma,

2022. Június 24. 10:03, péntek | Életmód

Külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni a szabályokról

Külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni az áruk kiviteli szabályairól vagy a házikedvencek utaztatásáról, mások vonatkoznak ugyanis az Európai Unió (EU) határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra

2022. Június 19. 12:01, vasárnap | Életmód

Többet költenek idén nyaralásra a magyarok, mint a járvány előtt

Idén 130 ezer forinttal többet szán nyaralásra a magyar lakosság a járvány előtti időszakhoz képest - derült ki az MKB Bank legfrissebb, MTI-nek küldött felméréséből.