Városlista
2022. december 1, csütörtök - Elza

Hírek

2014. Július 24. 15:50, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A nyálból is megállapítható lesz a vércukorszint

A nyálból is megállapítható lesz a vércukorszint

Egy új érzékelő teszt kifejlesztése van folyamatban cukorbetegek számára, ami a vér helyett a nyálból tudja megállapítani a vércukorszintet - adta hírül a Health Day.

A providencei Brown Egyetem kutató létrehozták és mesterséges nyál segítségével sikeresen tesztelték az új érzékelő készüléket. Az eszköz tulajdonképpen fény, fém és egy olyan speciális enzim segítségével méri meg a vércukorszintet, ami annak érzékelésekor megváltoztatja a színét.

A cukorbetegeknek a vércukorszint ellenőrzésére naponta több alkalommal, az ujjukból vesznek vért. A szakemberek egy másik lehetőség után kutatva fedezték fel, hogy a nyál szintén alkalmas lehet ennek mérésére.

Az érzékelőt azonban valószínűleg még Amerikában sem fogják árulni egy hamar, meg kell várni ugyanis nagyobb méretű klinikai vizsgálatok bizonyító eredményességét, mielőtt még jóváhagynák az eszközt.

Címkék: cukor, mérés, nyál, vér, vércukor

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 27. 11:37, vasárnap | Életmód

Átalakultak az utazási szokások, a két-három napos rövid utak a legnépszerűbbek egy felmérés szerint

Az elmúlt években megváltoztak az utazási szokások, amit mutat az is, hogy egyre többen választják a két-három napos, rövid külföldi vagy belföldi utakat, illetve a jó ár-érték arányú kikapcsolódást.

2022. November 23. 13:55, szerda | Életmód

A klímaváltozás miatt egyre korábban költenek a madarak

A klímaváltozás miatt évtizedenként átlagosan két-három nappal korábban költenek a madarak - derül ki az Ökológiai Kutatóközpont és a Milánói Egyetem közös kutatásából.

2022. November 23. 13:53, szerda | Életmód

Kevesebb az illegális letöltés a magyar internetezők között

2022. November 23. 13:47, szerda | Életmód

Deep Purple-koncert lesz jövő nyáron a Budapest Sportarénában

A hard rock és a heavy metál legendája, az angol Deep Purple ad koncertet 2023. július 16-án a Papp László Budapest Sportarénában.