Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 09. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

A németországi uborkabotrány miatt a magyar termelők is érintettek

A németországi uborkabotrány miatt a magyar termelők is érintettek

A németországi uborkabotrány miatt a magyar termelők eddig csaknem ötezer tonna uborka, paprika, paradicsom, és cukkini kivonásáról tettek bejelentést.

 

A gazdák közül mintegy hétezren szenvedtek károkat, miután az uborka eladási ára 35-40 százalékkal marad el a tavalyitól.

A májusban, Németországban kirobbant uborkabotrány hatása a magyarországi termelőket is utolérte. Országosan hétezer, Szentesen és környékén 450 termelő szenvedett komoly kárt. De nemcsak az uborkások, hanem a hajtatott zöldségeket termelők is bajba kerültek, valamint rosszul jártak a szabad földi salátával foglalkozók is. Az uniótól kárpótlást remélhetnek az érintett termelők, ám ennek igénylése egyelőre bonyolult és bizonytalan - tudta meg a Kossuth Rádió.

Ledó Ferenc, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke elmondta, az unió vagy az úgynevezett be nem takarításra, vagy a termény megsemmisítése, az áru kivonása után fizet támogatást. Mivel a rendelet későn jelent meg, a be nem takarítás nem jöhetett szóba, tehát csak az áru kivonásáról beszélhetünk. Ezt június 20-ig a falugazdászokon keresztül a mezőgazdasági szakszolgálati hivatalok intézték, június 20. után pedig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz kell fordulni.

Az uborka eladási ára 35-40 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az MVH illetékese, Tarján Balázs főosztályvezető részben jogosnak érzi a kifogásokat. Ugyanakkor leszögezte, a határidőkkel kénytelenek voltak az uniós rendelet megjelenéséhez alkalmazkodni, és mivel az csak június 18-án, szombaton jelent meg, nem érzi későinek a 20-i, hétfői magyar kihirdetést.

A főosztályvezető elmondta, a magyar termelők eddig csaknem ötezer tonna uborka, paprika, paradicsom, és cukkini kivonásáról tettek bejelentést. Az MVH a jövő hétfőig várja a termények kényszerű megsemmisítéséről szóló beadványokat. Az unió szakbizottsága egy héttel később, július 18-án összesíti a tagországok kárigényeit, és akkor dől el, hogy a rendelkezésre álló 210 millió eurós keretből melyik termelő, mennyi kártérítést kaphat.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: undefined

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére