Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 21. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A nagybirtok erősödésétől óvnak a civilek

A nagybirtok erősödésétől óvnak a civilek

141 civil szervezet és gazdatanács közösen értékelte a földforgalmi törvénytervezethez érkezett módosító indítványokat. A törvényjavaslatot korábban élesen bíráló szervezetek elsősorban Ángyán József és Bencsik János indítványait támogatják, amelyek elfogadásával a földtörvény a fenntarthatóságot és a vidék felemelkedésének ügyét szolgálná. A civilek leginkább a nagybirtokok további bővülésétől tartanak, ami szerintük a vidék további elszegényedésével járna-.


Az állásfoglalást kezdeményező szervezetek (CSEMETE Egyesület, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, Magyar Biokultúra Szövetség, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, Szövetség az Élő Tiszáért, Szülőföld Mozgalom) részletes elemezést készítettek a tavaly ősszel a Parlament elé terjesztett T/7979. számú földforgalmi törvénytervezethez benyújtott 204 módosító indítványról. Ilyen részletességű munkát módosító indítványokról az elmúlt években egyetlen civil csoportosulás sem készített. Az állásfoglaláshoz a természetvédelemmel és vidékfejlesztéssel foglalkozó szakmai szervezetek mellett harminc helyi gazdatanács is csatlakozott, illetve olyan tekintélyes társadalmi szervezet is, mint a Professzorok Batthyány Köre.

Állásfoglalásukban a civilek aggodalmukat fejezték ki, hogy amennyiben a jelenlegi terveket fogadja el az Országgyűlés, az a nagybirtok megerősödéséhez és a vidék elszegényedéséhez vezet. A 15 oldalas elemzés szerint Ángyán József és Bencsik János (FIDESZ) képviselők által benyújtott 72 indítvány egy összefüggő rendszert alkot, amelyek elfogadásával a törvény a fenntarthatóságot és a vidék felemelkedésének ügyét szolgálná. A szervezetek emellett a legtöbb támogatható javaslatot az LMP, a Jobbik, illetve Molnár Oszkár független képviselő által benyújtott indítványai között találták; legkevésbé az MSZP által beadott javaslatokat támogatják, mivel ezek szerintük még a kormány terveinél is jobban szolgálnák a nagybirtokra épülő mezőgazdaság ügyét, bár ezen javaslatok közül is elfogadhatónak tartanak két indítványt.

Kajner Péter, a Szövetség az Élő Tiszáért elnöke fontosnak tartja, hogy a földhöz jutásnál élvezzenek valódi előnyt a településen élők. A távolabbi lakóhelyű, illetve székhelyű termelők akkor juthassanak földhöz, ha a helyiek közül nincs, aki igényt tartana rá. Kerüljenek előnybe a fenntartható módon gazdálkodók és a gazdálkodni kívánó, gyermeket vállaló párok. Szükséges a földbirtoklás és földhasználat terén a kiskapuk bezárása is, hogy ne lehessen az érvényes felső korlátoknál több földet vásárolni vagy használni.

Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség elnökségi tagja hangsúlyozta, hogy a helyi közösségeknek döntő szava kell, hogy legyen a földekkel kapcsolatos ügyleteknél. A helyi földbizottságokat a településen élők közül kell megválasztani és legalább együttdöntési jogot kell nekik adni. Lényeges, hogy a földforgalmi szabályok nyújtsanak hatékony védelmet a spekuláció és a letelepedni nem kívánó külföldiek tulajdonszerzése ellen is.

Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége elnöke rámutatott, hogy akciójukkal a civil társadalom egyértelműen üzen a politika számára: csak olyan földszabályozás elfogadható, amely a Vidékstratégia szellemiségének megfelelően a családi gazdálkodást és a fenntarthatóságot helyezi előtérbe és nem enged teret a termőfölddel kapcsolatos tőkespekulációnak. Az elnök kiemelte, hogy a gazdatanácsok csatlakozása jelzi, hogy a vidéki lakosság egyre jobban artikulálja és hallatja véleményét a szülőfölddel kapcsolatos ügyekben.

A szervezetek kifejtették, hogy a parlamenti vita folytatását is figyelemmel fogják kísérni, beleértve a föld üggyel kapcsolatos később benyújtandó törvénytervezeteket is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;