Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Szeptember 21. 18:06, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A második fél évben lassulhat a gazdaság visszaesése

A második fél évben lassulhat a gazdaság visszaesése

A Pénzügykutató hétfőn közzétett legfrissebb optimista forgatókönyve szerint a második fél évben jelentősen, 2-4 százalékra mérséklődik a GDP zsugorodása.

Ennek hatására az esztendő átlagában csupán 4-5 százalékos lesz a visszaesés mértéke.

A várakozás arra a feltételezésre épül, hogy a megélénkülő beruházási kereslet a belső piacokat is élénkíti, bár a fogyasztói kereslet felfutása megkésve és mérsékeltebben követi a termelőit. A gazdasági elemző cég azonban készített pesszimista szcenáriót is azzal az alapfeltevéssel, hogy a járvány okozta válság mélyebb és elhúzódóbb lesz, a jövedelem nélkül maradtak megcsappanó keresletét a "fent lévők" költekezései nem tudják kompenzálni. A borúlátóbb esetben a visszaesés az első félévi 6,1 százalékosnál nagyobb lehet, így az év átlagában 7-8 százalékkal csökkenhet a GDP.

A makrogazdasági előrejelzés készítésének aktuális nehézségeit sorolva a Pénzügykutató kitér arra, hogy láthatóan éppen most erősödik fel a pandémia terjedése, miközben a Covid-19 járvány, mint gazdaságon kívüli tényező természete még ismeretlen, s így semmiféle analógiát nem lehet alkalmazni. Az is megnehezíti a prognózis elkészítését, hogy a járvány első szakaszához képest változóban vannak a kormányzatok reakciói is - tették hozzá.

A járvány okozta, mind keresleti, mind kínálati oldalról jelentkező piaci bizonytalanság nem kedvez a hosszabb távú elkötelezettséget jelentő beruházásoknak. Ezért a kormányzati ösztönzések ellenére is zsugorodásuk folytatódását várják az év második felében. Jobb esetben éves szinten 5-6 százalék körülire teszik a beruházások visszaesését, de ha a kormányzati stimulusok hatástalanok maradnak, nem zárható ki 10 százalék feletti visszaesésük sem.

Az év hátralévő részében a foglalkoztatás enyhe emelkedésére számít a Pénzügykutató, a járvány alakulásának függvényében. Éves átlagban a foglalkoztatottak száma 4 millió 435-440 ezer körül alakulhat, a foglalkoztatási ráta 60 százalék körül várható. A munkanélküliség valószínűleg elérte a csúcspontját, gyors csökkenés azonban nem várható. Éves átlagban 185-205 ezres munkanélküliséget prognosztizálnak, ami 4-4,4 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg.

Az államháztartási folyamatokról az optimista forgatókönyvben azt feltételezik, hogy a gazdaságmentés újabb csomagja célzottabb és hatékonyabb lesz, mint az első hullám alatt hozott intézkedések. Ekkor a kormányzati szektor GDP-arányos eredményszemléletű hiánya 8,3 százalékos lehet ebben az évben. A lassabb kilábalással számoló pesszimista változatban elhúzódó és mélyebb járványhelyzetet és ezzel összefüggésben a gazdaságban fennakadásokat feltételeznek, ami miatt az újabb gazdasági mentőcsomag is korlátolt hatású lesz. Ebben az esetben a hiány elérheti a GDP 9,5 százalékát.

Címkék: gazdaság, visszaesés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során