Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 22. 12:51, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A magyar kultúra napja - Jordán Tamás és a hódmezővásárhelyi katonazenekar kapta az idei Bessenyei-díjat

A magyar kultúra napja - Jordán Tamás és a hódmezővásárhelyi katonazenekar kapta az idei Bessenyei-díjat

Jordán Tamás és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekara kapta idén a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

Az elismerést B. Élthes Eszter, a hódmezővásárhelyi születésű, 2004-ben elhunyt színész özvegye és Almási István polgármester (Fidesz-KDNP) adták át az alföldi város a magyar kultúra napja alkalmából rendezett keddi díszközgyűlésén.
A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művészről, Hódmezővásárhely szülöttéről és díszpolgáráról elnevezett – az első három évben városi hatáskörű, de az elmúlt évtől a magyar nemzet egészére kiterjesztett – elismerést minden esztendőben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül egy személy és egy csoport érdemelheti ki.
A magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtóknak odaítélhető díjjal - a város pecsétjével ellátott oklevél és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett mellett - 500 ezer forintos pénzjutalom is jár.
Az idén hetvenesztendős Jordán Tamás – aki mint mondta szakmai pályafutása egyik csúcsának tekinti a Bessenyei-díjat - a műegyetemen szerzett geodéta diplomát. Már felsőfokú tanulmányai során kapcsolatba került a színházzal, és 1972-től végleg a színészi hivatás mellett kötelezte el magát. Játszott a 25. Színház, a Várszínház társulatában, 1980 és 1991 között az akkor fénykorát élő kaposvári Csiky Gergely Színház művésze, majd 1991-ben a budapesti Merlin Színház egyik alapítója és igazgatója lett, 2003-tól pedig öt éven át a Nemzeti Színházat vezette. 2008-ban Szombathelyen megalapította a Weöres Sándor Színházat, amelyet azóta is irányít.
Színpadi szerepei mellett több filmben is játszott, amelyek közül kiemelkedő a Bacsó Péter rendezte, 1985-ben készült Hány az óra, Vekker úr? című filmben nyújtott alakítása. Számos szakmai szervezetben töltött be vezető tisztséget, munkásságát többek között Jászai- és Kossuth-díjjal is elismerték.
A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 2001-ben alapított, jelenleg 24 fős hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekara fennállása óta aktívan részt vesz a város kulturális és művészeti életében, ünnepségein. Az együttes számos katonazenekari-fesztiválon lépett fel, itthon és külföldön egyaránt. Az évi 150 katonai feladat mellett a zenekar már több alkalommal adott komolyzenei koncertet. A Kovács István őrnagy irányította együttes a szolgálati repertoáron kívül törekszik, a magyar fúvószenei irodalom, a nemzeti hagyományok népszerűsítésére is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton