Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 06. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A mágneses hidrodinamikai hullámok miatt forróbb a Nap koronája, mint a felszíne

A mágneses hidrodinamikai hullámok miatt forróbb a Nap koronája, mint a felszíne

Brit tudósok magyarázatot találtak arra a több évtizedes rejtélyre, hogy miért forróbb a Nap koronája, mint a felszíne: megfigyeléseik szerint a szükséges energiát a mágneses hidrodinamikai (MHD) hullámok szállítják a csillag belsejéből a légkör külső rétegeibe.

Három nagy-britanniai - a northumbriai, a sheffieldi és a belfasti - egyetem kutatói Richard Morton vezetésével egy saját fejlesztésű, nagyfelbontású képalkotó teleszkóppal (Rapid Oscillation in the Solar Atmosphere/ROSA) roppant éles fotókat tudtak készíteni a Nap kromoszférájáról. Azok segítségével képet alkottak mágneses hidrodinamikai hullámok sebességéről és erősségéről, a nyert információk alapján pedig ki tudták számítani, hogy mennyi energiát továbbítanak a Napfelszín alól a koronához.
A ScienceDaily című hírportál beszámolója szerint a kalkulációk megerősítették, hogy bizonyosan az MHD-hullámok a felelősek azért, hogy a Nap hatezer Celsius-fokos felszíne sokszorosára, egymillió fokosra tudja hevíteni a fölötte lévő gázréteget.
"Megfigyeléseink lehetővé tették, hogy megbecsüljük az MHD-hullámok által szállított energia mennyiségét, és a kapott adatok alapján világossá vált, hogy hullámok energiája teljességgel kielégíti a Napkorona rendkívül nagy hőmérséklet-emelkedését előidéző energiaszükségletet" - közölte Morton, magyarázattal szolgálva a korábban titokzatosnak tartott jelenségre.
A brit tudósok felfedezése valószínűleg más csillagok esetében is megvilágítja azt a mechanizmust, amelynek révén koronájuk több százszor forróbb lehet, mint fotoszférájuk - az a régiójuk, ahol a fény keletkezik -, jóllehet jóval távolabb helyezkednek el a hő forrásától, a csillag belső magjától.

Címkék: Tudomány-energia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk