Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Július 19. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

A lábszagot használják fegyverként a malária ellen

A lábszagot használják fegyverként a malária ellen

A malária elsősorban Afrikában okoz hatalmas problémát - a szegényebb országokban minden évben szúnyoghálókkal és szúnyogriasztó szerekkel próbálják megakadályozni, hogy a kór áldozatokat szedjen.

Úgy tűnik azonban, hogy a fegyverarzenál hamarosan újabb elemmel bővül: a tudósok ugyanis felfedezték, hogy a rovarokat különösen erősen vonzza az emberi láb szaga.

Egy holland tudós fedezte fel azt, a szúnyogok kifejezetten kedvelik a lábszagot: kísérletei során bezárták őt egy sötét szobába, amely tele volt szúnyogokkal, és egy meghatározott idő után megfigyelték, hogy mely testrészein található a legtöbb csípés - írja az Associated Press.

Az eredményeket egy alapítvány által finanszírozott új projekt használta fel, amely során a tudósok hét kémiai anyag keverékével állították elő az emberi láb jellegzetes szagát. Ezt az illatanyagot végül arra használták, hogy a rovarokat csapdába csalják, ahol egy erős méreg elpusztította őket.

A kutatók szerint a kifejlesztett illat négyszer annyira vonzza a szúnyogokat, mint egy ember. Az eredmények emellett azt is kimutatták, hogy a csapdában lévő méreg szinte minden rovart elpusztít - a tudósok szerint így a projekt keretein belül létrehozott eszköz lehet a megoldás a malária terjedésének megfékezésére.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;