Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Július 05. 14:23, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A közmunkaprogramról tárgyalt a Belügyminisztériummal az LMP

A közmunkaprogramról tárgyalt a Belügyminisztériummal az LMP

Az LMP véleménye szerint az önkormányzatoknak maguktól nyilvánosságra kellene hozniuk a közmunkaprogramok támogatási szerződéseit - mondta a Belügyminisztérium épülete előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Szél Bernadett, miután Mile Lajos frakcióvezető-helyettes társaságában tárgyalt Papp Károly közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkárral.

Szél Bernadett elmondta, a találkozón arra voltak kíváncsiak, hogy a Belügyminisztérium mit tud tenni a közmunkaprogram javítása érdekében. Hozzátette, a tárcától azt a választ kapták, hogy a minisztérium ősszel kezdi el a program felülvizsgálatát.
Emlékeztetett arra is, hogy egy közmunkás az LMP segítségével az Alkotmánybírósághoz fordult, ahol a heti bérezési rendszer megszüntetését és a havi 47 ezer forintos juttatás felemelését kérte. Erre - elmondása szerint - a minisztérium képviselője azt felelte, hogy nemzetgazdaság jelenleg csak havi 47 ezer forint képes biztosítani a közmunkásoknak. A heti kifizetések rendszerét pedig szintén szeptemberben tekintik majd át - tette hozzá Szél Bernadett.
A politikus azt is elmondta, hogy Papp Károly államtitkár megerősítette: kiemelten kezelik az ellenőrzés kérdését. Hozzátette, a megbeszélésen újabb adatokat kapott arról, hogy hogyan osztják el a büdzsében a program rendelkezésre álló 132,2 milliárd forintot. Hozzátette, ettől függetlenül fenntartja azt a véleményét, hogy az önkormányzatoknak önmaguktól nyilvánosságra kellene hozniuk a támogatási szerződéseket.
Saját, a tárgyaláson említett javaslataikat sorolva elmondta, hogy az épületszigetelési programokat és a közmunkában részt vevő nők helyzetének javítását vetették fel.
Mile Lajos arról beszélt, hogy a programot fontos átmeneti segítségnyújtásnak tekintik, de pártjuk külön hangsúlyt helyezne a közmunkából kikerülők tartós elhelyezkedésének segítésére. A politikus szerint ezeknek az embereknek a lakóhelyi sajátosságaiknak megfelelő tevékenységeket kellene folytatniuk.
Helyesnek nevezte, hogy a közmunka egyfajta vidékfejlesztésként is működik, de véleménye szerint az egykori iparvárosokban élők megsegítésére is ki kellene dolgozni egy saját programot.

Címkék: Pártok-LMP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket