Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2024. Január 26. 07:04, péntek | Bulvár
Forrás: MTI

A körözött szicíliai maffiavezért nem ismerték fel egy közúti ellenőrzésen

A körözött szicíliai maffiavezért nem ismerték fel egy közúti ellenőrzésen

A harminc évig körözött Matteo Messina Denarót, a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet vezetőjét 2017-ben egy közúti ellenőrzésen megállították, de az őt igazoló rendőrök nem ismerték fel

- hozta nyilvánosságra Maurizio de Lucia államügyész csütörtökön, amikor a tavaly januárban elfogott "keresztapa" életének részleteiről beszélt.

Matteo Messina Denaro 1993 óta vezette a legveszélyesebbnek tartott bűnözők olaszországi körözési listáit.

Keresték őt az egész országban és külföldön is, de mint kiderült, bujkálásának évtizedei alatt nem távolodott el sokszor a szicíliai Trapani térségéből.

Mindez tavaly január közepén végrehajtott letartóztatása után derült ki, amikor rejtekhelyein megtalálták azokat a hamis személyi igazolványokat, amelyekkel egyebek között jogosítványhoz jutott. Az egyik álnévvel ellátott igazolvány a csendőrség nyilvántartásában is szerepelt, mivel 2017-ben egy közúti ellenőrzés során igazolták tulajdonosát.

Az eset Trapani külvárosi utcáin történt. A járművet vezető Matteo Messina Denaro a hamis igazolványt adta át a csendőröknek, akik nem ismerték fel. Valószínűleg azért, mivel nem volt ismert az arca: a hatóságok Matteo Messina Denarót egyetlen fiatalkori fényképe alapján ismerték, az idősödő maffiavezér vonásait a hatóságok fantomkép alapján próbálták elképzelni.

Matteo Messina Denarót végül tavaly január 16-án sikerült elfogni Palermo egyik magánklinikájának bejáratánál. A hatóságok ugyanis úgy értesültek, hogy rákos megbetegedéssel kezelik, így ellenőrzés alatt tartották a terápiás központokat.

Elfogása pillanatában a csendőrök azt kérdezték tőle, Andrea Bonafedének hívják-e. A Corleone-klán vezetője, aki megértette, hogy elérkezett a letartóztatása, úgy válaszolt: "nem, Matteo Messina Denaro vagyok".

A súlyos beteg Matteo Messina Denaro tavaly szeptember 25-én meghalt L'Aquila börtönkórházában.

Maurizio de Lucia ügyész évtizedeken át vezette a "keresztapát" üldöző nyomozócsoportot. Egy iskolában diákoknak beszélt a maffiaellenes hatóságok munkájáról - a látogatásról a SkyTG24 hírtelevízió számolt be.

Matteo Messina Denaro harminc évig tudott rejtőzködni rokonai, emberei, megvesztegetett és megfélemlített kapcsolatai révén - hangoztatta az ügyész. Hozzátette, hogy Messina Denaro halála ellenére a munka tovább folytatódik: fel akarják fedni, hogyan épült fel a maffiafőnök birodalma, és hol bújtatta el a szervezet vagyonát.

Címkék: maffia, szicília

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:40, szombat | Bulvár

Ejtették a gondatlan emberölés miatt emelt vádat Alec Baldwin ellen

A bíróság ejtette a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját és megszüntette az Alec Baldwin filmszínész elleni büntetőeljárást, ami egy westernfilm forgatásán az operatőr halálával végződő 2021-es tragédia miatt indult.

2024. Július 11. 07:59, csütörtök | Bulvár

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék kilövését javasolja a környezetvédelmi miniszter

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék elaltatását vagy kilövését javasolja Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.

2024. Július 10. 07:57, szerda | Bulvár

A törpemalacok nem kötődnek gazdájukhoz egy új tanulmány szerint

A kedvencként tartott törpemalacok a kutyákkal ellentétben nem kötődnek gazdájukhoz

2024. Július 10. 07:52, szerda | Bulvár

Medvetámadásban életét vesztette egy fiatal nő a romániai Bucsecs-hegységben

Medvetámadásban életét vesztette egy fiatal nő a romániai Bucsecs-hegységben kedden.