Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Augusztus 11. 07:39, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A hőség ellenére kevesebb áramot fogyasztunk

A hőség ellenére kevesebb áramot fogyasztunk

Hőség - Mavir: augusztusban már kisebb az áramterhelés

Bár az elmúlt napokban magasabb volt az átlaghőmérséklet, mint július elején, a július 8-i nyári áramterhelési csúcs nem dőlt meg, mert augusztusban az irodaházak, gyárak már csökkentett üzemmódban működnek, és a szabadságok miatt kevesebben használnak légkondicionáló berendezéseket - mondta Hackl Mónika, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs osztályvezetője az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Hackl Mónika hozzátette, hogy nyáron jellemzően a klimatizálás okozza a villamosenergia-rendszer terhelésének emelkedését. A szakemberek szerint várhatóan már nem dől meg a rekord - közölte.

Az adatok szerint a hazai lakosság negyede használ valamilyen klímaberendezést; ha ezek hatékonyan működnek, akkor kisebb az áramfogyasztásuk, az elavultabb berendezések többet fogyasztanak - hívta fel a figyelmet.

Az osztályvezető hangsúlyozta: a Mavir feladata, hogy akár extrém melegben is biztosítsa az országban szükséges villamos energiát.

A Mavir július 8-án azt jelentette be, hogy aznap valószínűleg elérte idei nyári maximumát a villamosenergia-terhelés és 6456 megawattos (MW) negyedórás bruttó átlag csúcsértéket mértek. A nyári csúcsterhelés eddigi rekordja a 2007-ben regisztrált 6320 megawatt volt. Az idei csúcsterhelés 33,7 Celsius fokos, délben mért országos átlaghőmérséklet mellett alakult ki.

Hackl Mónika az M1 esti műsorában elmondta, hogy ezzel a júliusi rekorddal 2015 lehet az első év a rendszerirányítás történetében, amikor - ha csak kicsivel, 9 megawattal is, de - a nyári terhelés meghaladta a télit.

Kiemelte: a Mavir feladata, hogy minden körülmények között biztosítsa az ország villamosenergia-ellátását; a szélsőséges időjárási körülményekre előre, például tartalékenergiával is készülnek. Hackl Mónika jelezte, hogy a napokban 6000 megawatt körül van a terhelés, a napi villamosenergia-felhasználás pedig 100 ezer és 130 ezer megawattóra között alakul.

Címkék: áram, hőség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni